promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Éktelen szitkozódás került Magyarország térképére, átírták az egyik leghíresebb városunk nevét
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egyáltalán nem ezen a néven ismerjük országunk egyik legszebb városát.

Soproni születésűként nagyon ledöbbentem, mikor szembejött velem az interneten egy térkép, amin rögtön észrevettem, hogy a hűség városát ábrázolja, de feltűnt, hogy a szomszéd falvak teljes más néven szerepelnek rajta, ráadásul egy repülőtér is van rajta; márpedig Sopronnak egyáltalán nincs reptere.

Aztán mikor megláttam, hogy Sopron mellett olyan fiktív települések vannak feltüntetve, mint Kukutyin és Mucsaröcsöge, már sejtettem, mi állhat a háttérben, így rákerestem az átszerkesztett várostérképre más oldalakon is. Így bukkantam rá Bivalybaznád honlapjára.

Vannak olyan fiktív településeink, amik csak a humor miatt születtek meg - mint például Jászkarafaszajenő, amit állítólag a Pest megyei Jászkarajenő ihletett. De megemlíthetjük Tápióbivalyhónalját, Simagöröngyöst, vagy Guglinsekeresd; utóbbit valószínűleg a Zalaegerszeg városrészét képező Nekeresd után találták ki. Győr-Moson-Sopron vármegyében pedig megtalálható Röjtökmuzsaj, ami ihletője volt Mucsaröcsögének.

Ez lehet az oka annak, hogy a méltán híres Bivalybaznádot éppen Sopron városának térképére szerkesztették rá, hiszen Röjtökmuzsaj a soproni járásban, a hűség városától közel 30 kilométerre fekszik - ezen a településen található a Szidónia Kastélyszálló is.


Azt nem tudni, hogy Bivalybaznádot ki találta ki, mikor, és egyáltalán miért egy ilyen szitkozódáson alapul az egész, de annak idején szerepelt az Irigy Hónaljmirigy show 8. típusú találkozások című részében is, ott került ki az "s" betű a fiktív településnév közepéből, és ott nem Győr-Moson-Sopron, hanem BAZ megye határára helyezték - nem valószínű, hogy ez Borsod-Abaúj-Zemplén megye rövidítése volt, csak a poén kedvéért írták így.

Annak ellenére, hogy egy kitalált településről van szó, Bivalybaznádnak ugyanolyan honlapja van, mint egy átlagos falunak vagy városnak Magyarországon: felsorolja az intézményeket, a szálláshelyeket, leírja, milyen látnivalók vannak itt. Többek között "itt található" a Bivalykő, amiről tényleg úgy írnak, mint egy létező dologról.

„A turisták által közkedvelt kiránduló hely, Bivalybasznád határában található. A képződmény érdekessége, hogy az egykori Pannon-tenger üledékes hegyéből a víz egy nyak formájú ormot formált. Innen a név Bivalykő. A csúcsról szemet gyönyörködtető táj terül el amit minden idelátogatónak látni kell”

Ha megnézzük az alábbi térképet, tényleg csak annyiban tér el Sopron városától, hogy kapott egy nemzetközi repülőteret, és fiktív szomszéd falvak veszik körül - például Piripócs, ami Ágfalva helyére került.

 

(Fotó: Facebook)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás