promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rossz hír a magyaroknak: Lemondhatunk a kávéról?
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kávéból egy luxustermék lesz a jövőben? 

A kávé népszerűsége töretlen világszerte. Mi magyarok is nagy kávérajongó nép vagyunk, így az alábbi hírnek nem sokan fognak örülni. A jövőben ugyanis nem csak a wc papír fogyhat majd el, de elképzelhető, hogy a kávéról is le kell majd mondanunk. 

Pedig sok magyart kis túlzással a kávé tart életben. Képzeljük csak el az álmos reggeleket kávé nélkül...

A Nemzetközi Kávészervezet előrejelzései szerint a Latin-Amerikai országokban óriási kávéhiány várható termésileg, és ez erősen érintheti Európa kávéfogyasztását is. 

A világ kávétermelésének nagyjából 75 százalékát adó arabica fő termőterülete Brazília, ahol a Brazil Földrajzi és Statisztikai Intézet a múlt héten 0,3 százalékkal csökkentette az idei termésre vonatkozó előrejelzést. 

A márciusi kávéexport Kolumbiában, a világ második legnagyobb arabicatermelő országában éves szinten tizenkilenc százalékkal csökkent, az Intercontinental Exchange (ICE) által felügyelt arabica kávékészletek négyhavi mélypontra estek.

Ezzel párhuzamosan 2023-ban a globális kávéfogyasztás várhatóan 1,7 százalékkal nő éves összehasonlításban, miközben a kínai kávéfogyasztás is jelentősen bővül. A Daxue Consulting piackutató cég szerint a kínai kávépiac becsült éves növekedése 2025-re eléri a 22 százalékot.
Az arabica mellett a fennmaradó mintegy 25 százalékot a robusta kávéfajta teszi ki, amelynek fő termőterülete Vietnám és Indonézia - írja a Roadster. 

Ha pedig nem a Dél-Amerikai országból jövő kávék lesznek a fő kávéfajták Magyarországon, akkor az is elképzelhető egy teljesen újfajta ízvilágú kávéhoz kell majd hozzászolnunk a kínai kávé formájában, illetve luxustermékké is válhat a kávé itthon. 

A kávézás már olyan jelentőségteljes hagymány és rituálé lett már Magyarországon is, mintha kávétermő föld lennénk. Rengeteg kávéház, franchise-kávézó van már itthon is, és a jó erős fekete a mindennapjaink része már 1579 óta és nagyon nehezen viselné a világ ha le kéne mondanunk a kávézás öröméről. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás