Mindenkire veszélyes lehet a magyarok kedvenc csokija?
Olvass tovább...
A magyaros lelemény egy praktikus konyhai titkot eredményezett a csokis tetejű sütemények esetén.
A magyarok legnagyobb kedvencei azok a sütik, amelyek tetejére mind a szakirodalom, mind a szokásjog azt diktálja, hogy olvasztott csokit kell kenni burkolásként. És valóban, néha a kevesebb sokkal több. Egy egyszerű csokoládés beborítás sokkal csábítóbb tud lenni, mint bármi más trendinek tűnő cicoma. Persze nem mindegy az sem, hogy mi magunk és a családunk, vagy vendégeink mit preferálnak. Van azonban egy titkos ötlet, amivel nagyban megkönnyíthetjük a csokis finomságok elkészítését.
Olvass tovább...
Nem kívánunk belebocsátkozni csodahozó receptekbe, bögrés falnivalók ajánlgatásába. Csupán el szeretnénk árulni egy olyan magyaros praktikát, amellyel hihetetlen módon meg tudjuk könnyíteni az örömszerzést. Azonban mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy ez a módszer sem tökéletes. Sőt, kiváltképpen akkor van ok a kellemetlenkedő szájbiggyesztésre, amikor valamely család kitalálja, hogy ő bizony csak a tejcsokit szereti, és az ét változattól rosszul van. Mi több, vannak, akik csak a fehér tejtáblát szeretik olvasztva az édességek tetején. Utóbbinak valójában semmi köze nincs a csokikhoz, ám roppant különleges külsőt tudnak kölcsönözni a süteményeknek.
Szakértő cukrászunk szerint a legjobb választás a minél nagyobb kakaó tartalommal bíró étcsokoládé. Elmondása szerint azzal lehet a legkönnyebben dolgozni, és a lehető legszebb végeredményt produkálni. Ennek az alkalmazásával garantáltan olyan lesz a sütink, amilyet elképzelünk vagy kinézünk a kedvenc szakácskönyvünkben.
A legtöbb recept esetében azt írja a művész/művésznő, hogy gőz felett olvasszuk meg a csokit, mielőtt a süti tetejére öntenénk, olvasztanánk. Hogy mit? Jön ilyenkor az első sikoly a gyakorló házi szakács részéről. A szakirodalom szerint a tűzhelyre rakva kellene vizet forralnunk, majd ennek az edénynek a tetejére kellene egy valamilyen tűz-, és hőálló tálat helyeznünk, benne a csokival. A gőzfürdőben olvadó csokoládéhoz olajt kell adni, és folyamatosan kevergetni, az alulról elpárolgó vizet pótolgatni. Ez a szakink szerint is igazán pepecselős és lassú módszer. Egyenesen korszerűtlen. De elárulta a tehermentesítő titkot.
Olvass tovább...
Mikrohullámú-sütőben kell elkészíteni. Kihangsúlyozta, hogy a megolvasztani szánt táblás, akár márkás csokit tördeljük kockákra, majd dobáljuk egy mikrózható edénybe, tálkába. Egy táblához körülbelül egy kortynyi étolajat adjunk. Fél percenként vegyük ki, és kevergessük át. Óvatosan bánjunk vele, mert ez egy nagyon gyors módszer, de könnyen megéghet a mikrohullámoktól a lágyuló csoki. Ha már sima, egynemű masszát kaptunk, csak annyi a dolgunk, hogy egyenletesen elosztjuk például a diós zserbó vagy a csokitorta tetején. Ha Gundel-palacsinta csokiöntetét akarjuk elkészíteni, akkor egy kevés rumot vagy rumaromát, illetve tejet löttyintünk hozzá. Sok sikert a házi cukrászoknak!