promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Alattomos támadás a magyar sörrajongók ízlelőbimbói ellen? Elképesztő újítás érkezik, amire senki sem számított
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Porból lettünk, sörré leszünk, tartja a népszerű apátsági mondás.

A sör nem véletlenül vált napjainkra a világ egyik legnépszerűbb italává. Ennek az alacsony alkoholtartalmú, többek között malátából és komlóból készülő nedűnek a története közel egyidős az emberiség történelmével. Igazi sikersztori, ami nagyon úgy látszik, hogy még mindig tartogathat komoly meglepetéseket rajongóinak.

A sörkészítés legkorábbi írásos bizonyítékául a Blau-táblák szolgálnak Mezopotámiából, az i. e. 3. évezredből. A sörkészítést már ekkoriban is törvényben szabályozták, a minőségükre vonatkozó előírásokat pedig Hammurápi törvényoszlopára is felvésték. A babiloniak mézzel és gyümölcssűrítménnyel varázsolták ízesebbé szeretett italukat, tehát a különleges ízeket sem a 20. században találták fel.

Ami igazán döbbenetes, hogy a legelső bizonyítékokért a sör készítésére és fogyasztására mennyire messzire kellene visszautaznunk az időben. Egy Szudáni ásatáson olyan, közel 7000 éves edényt találtak, amelyben sör maradványait mutatták ki. Ennél is régebbi az az észak-kínai Jiahuban talált agyagkorsó, amely közel 9000 éves mézzel, galagonyával és szőlővel ízesített sörmaradványokat tartalmazott.

A magas vitamintartalmú ital mértékletes fogyasztása nem csak felettébb kellemes és frissítő érzés, de kifejezetten egészséges is a tudósok álláspontja szerint. Nincs is annál örömtelibb, mint amikor az ízlelőbimbók kényeztetése révén még az egészségünkért is tehetünk egy keveset. A sörgyárak pedig nem álltak le a fejlesztésekkel. A számtalan gyümölcsös, szűrt, vagy szűretlen, világos és sötét változat után a New York Post híradása alapján most valami egészen újszerűvel rukkoltak elő.

A németországi Brandenburgban található Neuzelle kolostori sörfőzde megalkotta a történelmünk első, űrkorszaki sörét. Közel kétéves megfeszített tempójú kutatás után a világon elsőként kifejlesztették a sörport. Ez a kezdetben még csupán alkoholmentes formában elérhető különlegesség az instant levesekhez hasonlóan működik. A port csak bele kell szórnunk egy pohárnyi vízbe, majd jól összekeverni és hamarosan fogyasztható is az elkészült ital.

Kicsit bizarrul hangzik és a fogadtatása is erősen kérdéses, de a készítők optimisták. Úgy gondolják, hogy ha a klasszikus sörök barátai kezdetben nehezen is fognak megbarátkozni az új változattal, de a világ számos pontján népszerűvé válhat. Majd meglátjuk, csak aztán nehogy kiderüljön, hogy sikertörténet helyett csak porhintés az egész.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás