promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szabad ebben az esetben alkoholt fogyasztani? Megdöbbentő eredményre jutottak a tudósok
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Befolyásolhatja az orrunk formáját

Egy új tanulmány az első, amely összefüggést mutat ki a terhesség előtt és alatt alkoholt fogyasztó anyák gyermekei és bizonyos arcelváltozások között. A megváltozott arcforma még azokban az esetekben is megfigyelhető volt, amikor az elfogyasztott alkohol mennyisége kevesebb volt, mint egy kis pohár bor vagy egy üveg sör.

A kutatás rámutat arra, hogy a gyermek arcformája a fejlődési egészség lehetséges mutatója, ami már ismert volt a magzati alkohol spektrumzavar esetében, ahol a terhesség alatti erős alkoholfogyasztás a születés után is nyomokat hagy maga után - írja az IFL Science. 

"Az arcot "egészségtükörnek" nevezném, mivel a gyermek általános egészségi állapotát tükrözi" - mondta a tanulmányt vezető Gennady Roshchupkin, a hollandiai Rotterdamban található Erasmus Orvosi Központ adjunktusa és a számítógépes populációbiológiai csoport vezetője egy nyilatkozatban.

"A gyermek születése előtti alkoholnak való kitettség jelentős káros hatással lehet a gyermek egészségi fejlődésére, és ha az anya rendszeresen nagy mennyiségben iszik, az magzati alkohol spektrumzavarhoz, FASD-hez vezethet, ami a gyermekek arcán is tükröződik."

A további vizsgálathoz a kutatók egy új tanulmányban mesterséges intelligenciát (AI) és mélytanulási technológiát használtak, hogy mintázatokat keressenek a gyermekek arcformája és az anyjuk által a terhesség alatt és a fogantatás előtt néhány hónappal fogyasztott alkohol között. A hollandiai Generation R hosszú távú tanulmány több ezer, kilenc és 13 éves résztvevőjének 3D-s szkennelését használták fel.

"Statisztikailag szignifikáns összefüggést találtunk a születés előtti alkoholterhelés és az arcforma között a kilencéves gyermekeknél" - mondta az első szerző, Xianjing Liu, Roshchupkin professzor csoportjának PhD-hallgatója, aki a mesterséges intelligencia algoritmust fejlesztette. "Minél több alkoholt fogyasztottak az anyák, annál több statisztikailag szignifikáns változás történt. A leggyakoribb vonások a felhajtott orrhegy, a megrövidült orr, a kifordult áll és a befordult alsó szemhéj voltak."

"A terhesség alatt végig ivó anyák csoportjában azt találtuk, hogy még ha az anyák nagyon keveset is ittak a terhesség alatt, kevesebb mint heti 12 grammot, akkor is megfigyelhető volt az összefüggés az alkoholterhelés és a gyermekek arcformája között. Ez az első alkalom, hogy ilyen alacsony alkoholfogyasztás mellett is kimutattunk összefüggést."

Az arcforma és az anya alkoholfogyasztása közötti kapcsolat az idősebb gyermekcsoportban elmaradt, de a kutatók szerint ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy más egészségügyi problémák nem befolyásolják őket. Az FASD esetében az alkoholnak való kitettség neurológiai károsodásokhoz, rendellenes arcfejlődéshez és memóriaproblémákhoz vezethet.

Mint ilyen, a kutatók szerint ez kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy az egészségügyi állapotok összefüggésbe hozhatók-e azokkal a gyermekekkel, akiknek az anyja kis mennyiségben ivott a fogantatás előtt, még akkor is, ha ezt a terhesség alatt abbahagyták. A leendő szülőknek szóló, a terhesség előtti alkoholfogyasztással kapcsolatos tanácsadásban is hasznos lehet.

"E tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a terhesség előtti és alatti három hónapig tartó, alacsony-mérsékelt mértékű anyai alkoholfogyasztás összefügg a gyermekek arcának megjelenésével" - állapították meg a szerzők. "Továbbá tanulmányunk azt sugallja, hogy a terhes vagy hamarosan teherbe esni szándékozó nőknek a fogantatás előtt több hónappal és a terhesség alatt teljesen fel kellene hagyniuk az alkoholfogyasztással, hogy elkerüljék az utódok egészségi állapotának káros alakulását."

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás