promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Törökországban nyaralnál a földrengés után? Akkor ezeket jobb tudnod
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mennyire érinti a magyar turistákat a természeti katasztrófa?

Borzasztó földrengés pusztított a napokban Törökország és Szíria határvidékén. A halottak száma alighanem túllépi majd a 20 ezret, és óriási az épületekben keletkezett kár is. Ilyenkor mindenki együttérez a gyászolókkal, károsultakkal, de azért önző módon kissé előre is tekint.

Lassan vége ugyanis a télnek, ami azt is jelenti, hogy ideje megszervezni a nyári vakációkat, hiszen ilyenkor még jelentős előfoglalási kedvezményeket kapnak a vendégek. Törökország is népszerű a magyar turisták körében, a természeti csapás fényében pedig felvetődik a kérdés, hogy idén érdemes-e arrafelé nyaralni.

A török riviéra a hatalmas ország délnyugati partvidékét jelenti, közel 1000 kilométeren át húzódik a Földközi-tenger mentén. A turisták által legkedveltebb városai Antalya, Alanya, Bodrum, Fethiye és Marmaris, de nemcsak a csodálatos strandok, hanem a páratlan kulturális örökség miatt is.

A mostani földrengések a török riviéra legkeletibb pontjának számító Alanyától mintegy 600–700 kilométerre, a 2 millió lakosú Gaziantep városától északra pusztítottak. Ez tehát akár megnyugtató távolságnak is nevezhető, bár emellett azért több minden mást is mérlegelni kell.

 „Nem számítanak tömeges lemondásokra a törökországi utakat szervező irodák a földrengés ellenére sem… A terrorcselekmények jobban megrázzák az embereket, és ilyenkor elő is szokott fordulni, hogy valaki meggondolja magát. Fontos azonban tudni, hogy természeti katasztrófa esetén visszajár az előre befizetett összeg”

– olvasható a Pénzcentrum összefoglalójában. Az oldal írásából kiderül, hogy a délkelet-anatóliai tartományba utazást már a földrengés előtt sem javasolta a Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata, mert Gaziantep és környéke jelentős biztonsági kockázatot rejt magában, sokszor a Szíriából érkező terroristák onnan próbálnak Európába jutni.

A földrengés is vis maior helyzetnek minősül, vagyis ha az utas emiatt lemondja az útját, akkor az iroda köteles visszatéríteni a pénzét. Egyébként arra a vidékre nem sok magyar jár, a mi turistáink jobban szeretik Isztambult vagy Antalyát, már csak azért is, mert repülővel azok könnyebben megközelíthetők.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás