promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutálisan kettévágták egy család nappaliját, hihetetlen, de a szoba kellős közepén halad át a határa két nagy európai országnak – ez maga az élő történelem
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Van egy hely a világon, ahol bizony nagyon furán húzták meg a határokat.

A határok meghúzása sokszor ellentmond mindannak, amire először földrajzi értelemben gondolnánk, Magyarország törénelmében is voltak olyan szomorú epizódok, amikor bizony a térkép realitásira csak éppen rápillantva húztak meg vonalakat. Volt, hogy egy falut metszettek ketté egyik pillanatról a másikra, ezzel pedig több száz éves kapcsolódási pontokat bombáztak szét, és rokonokat választottak el egymástól nagyon gyorsan.

Belgium és Hollandia határán Baarle-Nassau és Baarle-Hertog települések viszont maguk az élő határmenti történelem, ahol a história egy nagyon bizarr alakulásába pillanthatunk bele. A zigzagos határ elég furán halad át a városon, néhol konkrétan épületek közepén húzódik, épp ezért a turisták is imádják. A világ egyik legbonyolultabb határán állhatunk itt, ennek ellenére a szabad átjárás a schengeni szerződéseknek is köszönhetően garantált, a hely épít erre a látványosságra, nincsenek korlátozások, határátlépést szabályozó közegek, csupán a helyzet nagyon érdekes.

Az, hogy ez így alakult, annak több százéves története van, még a középkorba kell visszamennünk, amikor bizony a határokra, és úgy alapjában a fölbirtokokra is máshogy tekintettek, adták és vették, cserélték és örökölték. Breda urai és Brabant hercegei ezen a környéken rengeteg szerződsét kötöttek, és ennek lett az eredménye ez a fura határ, egymásnak adogattak át kisebb területeket, darabolták a saját birtokaikat, és mindenki mindenhol megtartott egy kicsit. Ennek eredménye lett az, hogy később belga és holland területeket egyaránt birtokoltak, ezeknek az elhelyezkedése pedig maga a földöntúli bizarrság.

Legendák élnek arról, hogy ez a kettősség mennyi jogi kiskaput eredményezett az itt élők számára, akik igazából egyszerre élnek két országban. Például egy történet szerint az egyik lakos úgy kerülte meg a hatóságokat, hogy bejárati ajtaját a másik országba tette a házán, megtehette, hiszen épp a háza közepén haladt át a határ.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás