promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bajt okozhat a keserű mák? Erről tudnod kell, ha rengeteg bejglit ettél
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mint mindent, a mákot is mértékkel kell fogyasztani.

Ha karácsony, akkor bejgli, ha bejgli akkor mákos, és ha mák – akkor néha bosszankodunk, amiért keserű, esetleg avas a töltelék. De lehet-e ettől bármilyen bajunk, káros-e a „romlott” mák az egészségre?

Egy hónappal ezelőtt még bőven 1000 forint fölött árulták a boltok a magyarok hagyományos finomságát, ahogy azonban közeledett a karácsony, úgy csúszott lefelé a bejgli ára is, akár 600 forint közelébe (a tömegétől most udvariasan tekintsünk el, de nem kilós kiszerelésről beszélünk).

Mitől lehet keserű a mák? Például attól, ha betakarítás után nem tisztítják meg rendesen, vagy ha szennyeződés, gyom marad a szemek közt, de ez az ipari előállítás esetén többnyire kizárható. Sokkal valószínűbb, hogy régebbi mákot használtak fel a bejglisütéshez, pedig a szemek nagyjából az aratás után egy évig maradnak megfelelő minőségűek (ha nem darálják, őrlik meg). És ami a legvalószínűbb:

„A friss mák akkor lehet keserű, ha a termesztés során a növény megbetegszik, mielőtt kiérlelné a mákszemeket, és emiatt nem tölti meg azokat olajjal, ami a mák jellegzetes ízét adná. Tévedés azt gondolni, hogy a betegségek elkerülésének az egyetlen módja a permetezés. A folyamat ennél sokkal összetettebb, kezdve a talaj tápanyaggal, vitaminnal való ellátásával és természetesen a megfelelő minőségű vetőmag használatával”

– olvasható az Életforma.hu oldalon. De lesz-e bajunk a keserű máktól? Elvileg nem, kisebb gyomorfájástól eltekintve aligha, és az is csak akkor jöhet elő, ha jókora mennyiséget fogyasztottuk a mákos csemegéből. A kesernyésség így inkább csak élvezetbeli problémákat okoz.

Egyébként érdemes mákot fogyasztanunk, és nemcsak az ünnepi időszakban, hiszen a mákolaj magas foszfortartalma elősegíti a kalcium felszívódását és a csontokba való beépülését. Emellett rengeteg vitamin (C, B, E) található benne, valamint cink, ami az immunrendszert támogatja, vagyis télen különösen hasznos lehet.

Bár a mák önmagában tehát ártalmatlan élelmiszer, sőt a magas zsírsavtartalma miatt jótékonyan hat a belekre, de az arra érzékenyeknél irritációt válthat ki, sőt keresztallergénként is felléphet.

„A mák által kiváltott allergiás reakciók különböző erősségűek lehetnek, előfordulhat szájban, ajkakon érződő viszkető érzés, kiütés. Ezen kívül, mint más ételek esetében, bőrpír, ekcéma, generalizált kipirosodás, ajkak és/vagy szemhéj duzzanata, gyulladt orr/szem nyálkahártya, csalánkiütés, gégeduzzanat, viszketés a kézen/lábon. Sajnos egyes esetekben okozhat emésztőrendszeri panaszokat is: hányingert, hányást, hasmenést, hasfájást is; vagy légúti panaszokat, úgymint asztmás tünetek, köhögés, nehézlégzés, zihálás”

– riogat a HeaveNuts.hu oldal, de ettől azért keveseknek kell tartaniuk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás