promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez az édesítőszer garantálja, hogy még az unokáid is emberi roncsok legyenek
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem kívánt folyamatokat indíthat be az agyban az aszpartám, azegyik legnépszerűbb cukorpótló. Egy új tanulmány szerint ugyanis az édesítőszer a felhasználóknál olyan szorongást okoz, hogy azt még utódaik is érezni fogják.

Ma már nagyjából 5000 - ha nem több - különböző termékben található aszpartám, amelyeket egyébként felnőttek és gyermekek is bármikor fogyaszthatnak mennyiségbeli korlátozás nélkül, ami nem feltétlenül örömteli, ha hiszünk a legújabb kutatás eredményeinek.

Azt írják ugyanis, hogy azok a laboratóriumi egerek, amelyek az emberek számára ajánlott maximális napi mennyiség 15 százalékának megfelelő aszpartámmal adagolt vizet fogyasztottak, később szorongóbb viselkedést mutattak, mint azok, amelyek nem kaptak a cukorpótlóból. És nem ez a történet legdurvább része. Az aszpartámot fogyasztó egerek utódain is megfigyelték az édesítőszer hatását, akár két generáción keresztül.

Beszámoltak arról is, hogy a szorongás csökkent az egereknél, amikor diazepám adagokat kaptak, amelyet sokan inkább Válium néven ismernek, és amelyet egyébként a szorongásos állapotok oldására használnak, a gyógyszer ugyanis szabályozza azokat az agyi pályákat, amelyeket az édesítőszer összezavar. 

Szemléjében az Origo azt írja, hogy a fentebbi hatások öröklődnek az egerek hímivarsejtjeinek génjeiben bekövetkező, "nem kódoló epigenetikus változások" miatt. Megjegyzik, hogy a mechanizmus még nem pontos és további kutatómunkára van szükség, de egyébként korábban is olvashattunk kutatásokat arról, hogy az édesítőszerek bár segíthetnek megőrizni vagy éppen elérni a karcsúság kegyes állapotát, ezeket is jobb lesz mértékkel fogyasztani. 

Az FDA, azaz az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal 1981-ben hagyta jóvá az aszpartám széleskörű felhasználását. 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás