promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Eltört egy régi Jézus-szobor, így találtak rá a belsejében őrzött iratra, ami elképesztő információkat hordozott
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A restaurátorok meghökkentő dolgot tettek az előkerült tekerccsel.

Egy Gemma Ramirez nevű restaurátor hölgy a közelmúltban óriási felfedezést tett. Hosszabb ideje dolgozott már az észak-spanyolországi Sotillo de la Ribera nevű község templomán a kollégáival, amikor az egyik nap egy Jézus-szobor rendbehozatalára került sor.

A fából készült alkotás a 18. században készült, és nem volt meglepő, hogy néhány nyílást alakítottak ki rajta, hiszen azok szimbolizálták a Megváltó sebeit. Gemma számára azonban más miatt is gyanússá vált a faragvány, és a hátulját kibontva rá is bukkant egy érdekes dologra.

Egészen pontosan egy tartós, báránybőrre írt szöveget talált a szobor belsejében, vagyis egy időkapszulát, amely természetesen nagy izgalmat váltott ki a szakemberekből. Nem ritka, hogy régi tárgyakban ilyeneket találnak, mivel azonban mindegyik más, ezért mindig különleges eseményt jelent a fellelésük.

A Krisztus-szoborban talált tekercset egy Joaquin Minguez nevű férfi helyezte el, aki 1777-ben a templom perjeleként szolgált. Azt is megtudjuk az iratból, hogy a faalkotást egy Manuel Bal nevű művész készítette.

A hosszadalmas levél pedig egyfajta állapotjelentést ad a korabeli Spanyolországról. Joaquin Minguez leírta, hogy merre pusztított földrengés, milyen gabonákat, szőlőket termesztettek az ország egyes vidékein, illetve hol vadásztak szarvasokra és farkasokra.

A perjel azt is leírta, hogy sok ember különös betegségbe esett, amely három-négy napig tartott, és magas lázzal járt. A szerzetesek a napjaikat a munka és imádkozás mellett kártyázással és labdajátékokkal töltötték ki.

Mindezek az információk számunkra talán nem eget rengetőek, ugyanakkor a kort tanulmányozó szakemberek számára mindenképpen fontosak és érdekesek. A restaurátorok pedig azt is kimutatták a levél anyagáról, hogy szerencsére nem savas és nem is lúgos kémhatású, hanem pH-semleges, ezáltal nem károsította belülről a faszobrot. Ezért visszahelyezték a belsejébe, hogy az eljövendő generációk is rábukkanhassanak egyszer.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás