promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így néz ki a magyar „Stonehenge” a Balaton partján, lenyűgöző minden porcikájában
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Magyarországon amúgy több helyet is hívnak magyar "Stonehenge"-nek.

Stonehenge, egyiptomi piramisok vagy éppen a Húsvét-szigetek óriási kőalakjai? Mind-mind olyan alkotások, amelyek beleivódtak már a képzeletünkbe és a fantáziánkba gyermekkorunk óta. A világ legérdekesebb és legrejtélyesebb alkotásai pedig címkeként is nagyon jól használhatók, hiszen azonnal tudjuk, hogy mihez hasonlítsunk egy-egy nevezetességet. Kevesen tudják, de a Stonehenghez hasonló építmények, azaz körkörösen elhelyezkedő kősáncokból álló, dolomitos építmények elég sok helyen találhatók a Földön, például Japánban, vagy éppen Spanyolországban is.

De számos nemzet hívja a Stonehengre hivatkozva a saját területén található nagyobb kőépítményeket is Stonehegnek. Magyarországon pedig rögtön két helyre is azt mondják, hogy ez itt a "magyar Stonehenge". Az egyik Budapesttől nem is található olyan távol, Pákozdon van, ahol bizony ingóköveket láthatunk. A pákozdi ingóköveket valószínűleg nem ember alkotta, hanem a természet csodája.

És hogy hol van a másik "magyar Stonehenge"?

A Balaton északi partján, Zalahalépon, ahol a tanösvényt szegélyezik a lenyűgöző, ember alkotta szobrok. Ráadásul a kilátás is mesés a szobrok mellől, amelyek igazi modernkori alkotások, hiszen 2019-ben készültek el, méghozzá a hely sajátosságaihoz híven bazaltból, a lenyűgöző alkotások Rhea Marmentini valamint Balanyi Zoltán szobrászművészek munkásságát dícsérik.

IDE kattintva látható videó is ezekről.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás