promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szeretsz túrázni? És vajon tudod-e, hogy mi a túrázók 7 alapszabálya?
Borítókép:  Instagram: @drpanyikanita
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Amikor kimész a természetbe és felfedezed azt, nagyon fontos, hogy a dolgokat úgy hagyd, ahogyan azt te is találtad. De mit is jelent ez pontosan? 

Természetesen a legfontosabb, hogy ne hagyj magad után szemetet. De a pazarláson túl, sok különböző viselkedésforma is káros lehet a környezetre.

De nézzük először a túrázók 7 alapszabályát:

  • Tervezz előre és készülj fel minden eshetőségre.
  • Táborozz megfelelő területen.
  • A hulladékot megfelelően gyűjtsd össze és vidd magaddal.
  • Hagyj ott mindent, amit találsz.
  • Minimalizáld a tábortűz hatását a környezetre.
  • Tiszteld a vadon élő állatokat.
  • Légy tekintettel másokra.

Ezeket a fent említett elveket a „ne hagyj nyomot” hét alapelvnek nevezzük.

A spontán kalandok fantasztikusak lehetnek, de szükségtelen pazarláshoz is vezethetnek. Elmúltak már azok az idők, amikor csak úgy mentünk tervek nélkül és csak követtük az utat. Ez a fajta hozzáállás elég gyorsan bajba sodorhat minket és károsíthatja a környezetet.

Tervezz okosan és minimalizálj.

Majdnem mindenki tudja, hogy nem szabad szemetelni vagy szemetet hagyni a hegyekben, ez egy józan ésszel is felfogható szabály.

Amit azonban sokan nem tudnak, az az, hogy a nyomtalanság azt is jelenti, hogy ha lehet, ne feltétlenül ragaszkodunk az ösvényekhez, kijelölt vagy tartós felületeken, mint például sziklán járunk, alpesi rétek helyett.

Ugyanez az elv érvényesül az éjszakai sátrak felállításánál is, mert ha a növényekre állítod a sátrad, akkor egész éjszaka zúzod őket a súlyoddal, így máris nem érvényesül a nyomtalanul elv, és még a növények is megszenvedik az éjszakádat.

Otthon sajnos meg sem nézzük milyen feleslegesen sok műanyag csomagolásba teszik az ételeket a forgalmazók. Azonban, ha túrázni mész, próbáld a csomagolásokat a minimálisra csökkenteni, hogy annál kevesebb szemétre kelljen figyelned az erdőben. A minőségi üveg vagy fém tégelyeket használhatod műanyagcsomagolás helyett, és mindig legyen nálad egy zsák a szemétnek, amit utána elviszel magaddal.

Ne szedd le a virágokat, ne gyűjts a természetből semmit, hagyd meg annak a csodáját az utánad következő túrázónak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás