promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Félmillió forint egy kiló sajtért? Mutatjuk a világ egyik legdrágább tejtermékét
Borítókép:  Illusztráció-Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A különleges terméket a szomszédságunkban készítik.

Hazánktól nem messze, de már Szerbiában található az a festői kis rezervátum, ahol a világ legdrágább sajtját készítik. Zasavice a magyar határtól 200 kilóméterre található, ahol a természetvédelmi terület sok veszélyeztetett fajnak az otthona. 

Az 1825 hektáros területen készülő pule fő alapanyaga a szamártej, amit csak balkán szamarakból nyernek, akik Szerbiában és Montenegróban őshonosak. A különleges sajtokat a rezervátum vezetője és annak kollégái készítik, akik elmondták: elsődleges céljuk, hogy megvédjék a modern mezőgazdasági gépek miatt kihalás szélére kerülő balkáni szamarakat. Jelenleg a természetvédelmi területen több mint 100 szamár él és tejel minden nap.

No de mitől is olyan különleges és drága ez a sajt? Több okból kifolyólag is kiérdemelte az árát. A hozzáértők leginkább egy jól morzsolódó fetához tudják hasonlítani, emellett pedig gazdag ízvilággal rendelkezik. Ne menjünk el amellett, hogy a szamarak önfejű állatok, és egy fejésnél mindössze 0,2 liter tejet ad. Ez a mennyiség azért "gyér", mert egy kiló pule sajt előállításához közel 25 literre van szükség az említett nedűből. A tejnek számos jótékony hatása van (60%-kal táplálóbb, mint a hagyományos tej), amit meg is kell fizetni. Nem véletlen tehát, hogy 1 liter szamártej piaci ára cirka 40 euró. 

Ne sajnáljuk a készítőktől ezt a pénzt, a szamártejjel nagyon nehéz dolgozni, ugyanis nem rendelkezik az alvadáshoz szükséges kazein mennyiséggel. A rezervátum vezetője, Szlobodan Simics büszke arra, hogy a világon egyedül itt készül szamártejből sajt. Mivel azonban keveset készítenek belőle, kereskedelmi forgalomban nem kapható (ha ez bekövetkezne, az ára akár 5000 euró/kg árra is felszökne).

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás