promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lezárul egy történelmi korszak: nevet változtat a Föld egyik legnagyobb országa
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elegük lett a nem túl hízelgő jelentésű nemzetközi megnevezésből.

Népességét és területi kiterjedését tekintve is Törökország a Föld egyik legnagyobb állama. A közel 85 millió lakosú, 783 ezer négyzetkilométeren elterülő ország transzkontinentálisnak nevezhető, hiszen Európában és Ázsiában is vannak területei, összekötve a két földrészt.

A törökök most óriási változtatásra szánták el magukat, olyanra, ami nem gyakran fordul elő egy nép életében: megváltoztatják az országuk nevét. Elegük lett az angol Turkey elnevezésből, ezért a nemzetközi porondon is a saját hivatalos nevüket akarják használni, ez pedig a Türkiye Cumhuriyeti (Republic of Türkiye).

Turkey helyett tehát Türkiye lesz az új államnév, és ebbe már az ENSZ is beleegyezett. Nekünk óriási szerencsénk van, hogy a legtöbb országnevet magyarosítottuk, így a Törökország elnevezés természetesen nem fog megváltozni.

Érdekesség, hogy a Turkey változat még a törökök körében is meglehetősen elterjedt, pedig nem különösebben hízelgő a jelentése. Egyrészt angolul pulykát jelent (kis kezdőbetűvel), másrészt pedig a szlengben a bolond, buta személyeket is ezzel illetik.

A tervek szerint a törököknél gyártott termékek is a Made in Türkiye feliratot fogják kapni. A folyamat egyébként már elkezdődött, hiszen a turizmus felpörgetésére januárban indított kampányuk már a Hello Türkiye szlogennel fut.

A web népénél persze vegyes érzelmeket váltott ki a döntés, sokan hazafias figyelemelterelésnek tartják Recep Tayyip Erdogan elnök részéről, aki a következő évben ismét szeretni elérni az újraválasztását.

A világ országait tekintve egyébként nem ez az első ilyen próbálkozás, 2020-ban például Hollandia is Hollandra akarta cserélni az angol The Netherlands megnevezést, ám végül elálltak a tervtől. Macedónia viszont Észak-Macedónia lett a görögökkel folytatott vitájuk miatt, míg az afrikai Szváziföld 2018-ban a szvázi eredetű Eswatini nevet vette fel.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás