promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van egy magyar város, amely kétszer is Magyarország fővárosa volt az elmúlt 174 évben - nem Esztergomról, de még nem is Székesfehérvárról van szó
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ezt vajon tudtad?

Ez egy olyan fogós kérdés, amely bármikor előkerülhet egy társasjáték játszása közepette, de akár egy nagyszerű kvízben is szembejöhet velünk, és hát valószínűleg nem ez lenne az a válasz, amit a legtöbben rávágnának. Sokan talán Esztergomot és Székesfehérvárt mondanák, hiszen ez az a két történelmi városunk, amelyről már a történelemkönyvekben is számtalan szó esik.

A két város a középkori Magyar Királyság központjai voltak, mondhatnánk mai terminológiával úgy is, hogy ezek voltak a kor fővárosai.

Ám a magyar történelem viharaiban az elmúlt bő kétszáz évben Debrecen volt az a magyar nagyváros, amely kétszer is ellátta a főváros funkcióját ideiglenesen.

Hogy mégis mikor?

Talán közismertebb tény, hogy az 1848/49-es szabadságharc alatt Debrecen lett a független Magyarország ideiglenes fővárosa. A hajdúsági nagyvároshoz kötődik például a trónfosztás kimondása is, hiszen 1849. április 14-én az országgyűlés Debrecenben mondta ki a Habsburg-Lotharingiai-ház trónfosztását. Öt nappal később pedig már ki is adták a Függetlenségi Nyilatkozatot.

Debrecent ekkor úgy is hívták, mint a "szabadság őrvárosa".

Később pedig 1944-been lett újra rövid időre, ideiglenesen Debrecen a főváros. Ekkor a főváros totális pusztulása miatt sem tudtak Budapesten ülésezni .

(via Debrecen.hu)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás