promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen: létezik két falu Európában, amelyeknek csupán egyetlen betűből áll a nevük - van, hogy a falu alakjához is köze van a betűnek
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A települések, amelyeknek neveire mindenki felfigyel, és visszakérdez.​ Pedig azt gondolnád, hogy ennél egyszerűbb helyzetbe már nem kerülhetnél, ha éppen arról érdeklődnek, hogy hol laksz.

Olykor a földrajzi legek bűvöletében élünk, hiszen minden egyes kis városnak, településnek vagy éppen természeti képződménynek megvan a maga sztorija. Ami sokszor meglehetősen izgalmas is. Magyarországon például a leghosszabb nevű település Jászfelsőszentgyörgy, a legrövidebb nevű településből pedig több is van, ezek mind-mind két betűből állnak.

Ám a világban még ennél is van egy rövidebb nevű település, méghozzá Franciaországban.

Amúgy egyik leghíresebb hosszú nevű falu Wales-ben van, de a legendák szerint az elnevezés csak egy viccből jött, a walesi falu neve így hangzik:

"Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch".

És mindez hogy mutat kiejteve? Hát pontosan így!

A település neve annyi, hogy Y. A név pedig a falu földrajzából, illetve infrastruktúrájából ered, mivel az utcák Y alakban metszik egymást. A kis település 115 kilométerre található a francia fővárostól, Párizstól, Somme megyében.

Y faluban ma 91 ember lakik, a település az első világháborúban amúgy a frontvonalban volt, véres csaták zajlottak a környékén.

A település különlegessége Szent Medárd tiszteletére épített templom. Az évtizedek alatt rengeteg fotót kitermelt a falu, hiszen az emberek egyszerűen imádnak lefotózkodni a falu névtáblájával.

Az Y név gyökereit már ott láthatjuk, hogy Google Maps-en rákeresünk a településre:

A másik falu Norvégiában található, a neve egyszerűen annyi, hogy Å, amit úgy kell ejteni, hogy "O".

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás