promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudod, hogy miért szokás szilveszterkor malacot enni? Most eláruljuk!
Borítókép:  Pixabay
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A középkorig visszanyúló hagyomány nyársra húzni a malacot és megsütni - de miért elengedhetetlen fogás szilveszterkor?

A babonás és a nem babonás háztartásokban is már csak szokásból, de ott van a sült röfi az asztalon szilveszterkor. Hogyan épült be ez a hagyomány az újévet köszöntő ünnepi időszakba?

Hát mert kitúrja a szerencsénket!

Persze nem úgy, mint ahogyan a kanapéról túrunk ki valakit, ha nem férünk el – hanem a föld alól, hogy meglássuk! Szilveszterkor a legtöbb ember odafigyel, hogy mit eszik. Habár nem éppen az egészségügyi szempontokra figyelünk, de a tradicionális szilveszteri ételekkel megalapozhatjuk a következő évünk szerencséjét. 

Ha bőséges szerencsében szeretnénk részesülni jövőre, akkor bizony sült malacot kell enni. A csirkét és a tyúkot viszont kerüljük, hiszen azok elkaparják azt! 

A disznó már hosszú idők óta a bőség jelképe: képes akár mindent felfalni. A szerencsésnek is „malaca van” - ismerős a mondás? A háztartási kocát már a középkor óta eszik, általában nyárson sütötték meg, ami a nagyobb lakomákat, ünnepeket kísérte.

Ha az elkészítésre vállalkozunk, akkor ne ijedjünk meg, mivel igencsak egyszerű dolgunk lesz. A bőrét irdaljuk be rácsosan, sózzuk, borsozzuk. Akár sütőben, akár parázs felett sütjük, közben ecseteljük sörbe mártogatott szalonnával - ettől lesz igazán piros és ropogós! 

Jó étvágyat és sok szerencsét! 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás