promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mi ez a gigantikus építmény a Duna közepén Magyarországon, amely szinte úgy néz ki, mint egy Birodalmi lépegető?  - Elképesztő látvány, ahogy uralja a tájat
Borítókép:  Promotions.hu
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Lenyűgöző minden porcikájában.

Az egyik legkedveltebb látványosság a Duna partjáról Esztergomban az úgynevezett "szénrakodó" épülete, amely funkcióját tekintve egy dunai rakodó, illetve kötélpályás állomás, a Dorogi Szénbányák szállító és elosztó üzemegységének volt egy külön részlege.

1927-ben kezdett el működni, de sajnos a különleges építmény építéséről nem maradtak fent feljegyzések, így a históriájának eme érdekes fejezetét nem nagyon ismerjük.

Az építmény funkciója az volt, hogy a szénbányák által kitermelt szénport a folyami uszályokra továbbítsa. A monstrum egy több mint 5 kilométeres kötélpálya segítségével állt összeköttetésben a a szénbánya osztályozó egységével, így ezeken érkeztek a csillék a szerkezethez.

A hajókra rakott szenet főleg a fővárosi ipari létesítményekbe szállították a Dunán. Működésének fénykorában a szerkezetben 3-4 fős személyzet dolgozott. Az építményt az interneten rengetegszer hasonlították már a Csillagok háborúja-filmekből ismert Birodalmi lépegetőkhöz is.

A Youtube-on szinte megszámlálhatatlan mennyiségű videó található a csodálatos monstrumról, mi most egy olyat mellékelünk nektek, amelyben Magyarósi Csaba mutatja meg nektek a szénrakódot:

(Forrás: Wikipedia)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás