promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újabb tuti módszer fogyókúrázóknak: a tik-tak diéta
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sok mindent lehet enni-inni, de egyáltalán nem mindegy, hogy mikor.

Táplálkozási szakértők szerint nem létezik jó és rossz étel, a gondot általában a mértéktelen fogyasztás okozza, illetve az sem mindegy, hogy egy-egy finomságot a nap melyik szakában vesszük magunkhoz. Ehhez kínál útmutatót a tik-tak diéta.

Nyilvánvaló, hogy a nagyobb energiatartalmú, illetve lassabban emészthető ételeket a nap korai szakaszában érdemes bevinnünk a szervezetbe, hiszen akkor a testünknek még van esélye lebontani, felhasználni őket, vagyis nem rakódnak ránk feleslegként.

Ha az egyes ételeket pontosan hozzá tudjuk rendelni a nap különböző időszakaihoz, azzal elvileg esélyt kapunk rá, hogy folyamatosan az ideális súlyunknál maradjunk. A tik-tak diéta alkalmazásával elkerülhetjük, hogy a belső óránk ellen cselekedjünk a táplálkozás terén. A varázslatos módszer pedig így néz ki a gyakorlatban:

  • 7 óra – igyunk vizet! A testünk reggel dehidratált, ráfér a folyadékpótlás, még az agyunk is hálás lesz érte.
  • 8 óra – együnk zabpelyhet, amely szinte az egész nap folyamán energiával látja el szervezetünket.
  • 9 óra – itt a kávézás ideje! A koffein felpörget a napi munkához, ráadásul adrenalint juttat a véráramba, ami még „élesebbé” tesz minket.
  • 10 óra – fogyasszunk magvakat. Hacsak nem madarak vagyunk, ez elég rosszul hangzik, pedig egy kis tökmag például a legkiválóbb nasi. Remek fehérjeforrás, jótékony omega-6 zsírsavakat tartalmaz, és anélkül okoz telítettségérzetet, hogy a vércukorszintünket megváltoztatná.
  • 11 óra – brrr… együnk zellert! A rostjai segítenek egészségesen tartani az emésztőszerveket, káliumtartalma segít beállítani a vérnyomást és csökkenteni a stresszt, illetve emellett természetes vízhajtóként működik.
  • 12 óra – együnk lazacot vagy más halféléket! Magas az omega-3 tartalmuk, ami javítja az agyfunkciókat és a szívet is egészségesen tartja.
  • 13 óra – egy kis saláta. Az anyagcserénk ilyenkor a leggyorsabb, de a zöldségek nem terhelik túl a gyomrunkat.
  • 14 óra – a bogyófélék ideje. Az áfonyának például igen alacsony a glikémiás indexe (GI), ami arra utal, mennyire hajlamos megemelni a vércukorszintet. Teljen el legalább 40 perc az ebéd és a bogyófélék között.
  • 15 óra – a banán színre lép. Lassan álmosodni kezdünk, de ilyenkor nem feltétlenül a magas cukortartalmú édességek a legjobb választások. A banán szintén felpörget, sőt mellette vitaminokat és ásványi anyagokat biztosít a szervezetünk számára.
  • 16 óra – jöhet egy kis gyümölcs smoothie. A cékla vagy a gyömbér ideális alap a turmixhoz, mert remek értágítók, ezáltal javítják az agyműködést.
  • 17 óra – a munka végét némi szárított gyümölccsel vagy magvakkal ünnepeljük meg. Magas szénhidráttartalmuk révén azonnali energialöketet adnak, a fehérje pedig erőt biztosít például némi edzéshez.
  • 18 óra – jutalom a nap végén. Mi is lehetne más, mint egy jó pohár sör? Keserű íze megnyugtat, segít a stressz elűzésében, ráadásul a májunk reggel 3 és 4 óra között regenerálja magát, és akkorra ez a könnyű alkohol már lebomlik.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás