promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szomorú hírt közölt a Nébih
Borítókép:  Borítókép: szabadmagyarszo.hu
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A szeszélyes időjárás, és a hajnali fagyok miatt a hazai gyümölcsösökben is növekszik a tavaszi fagykárok gyakorisága, kockázata. 

A globális klímaváltozás egyik hatása, hogy az hazai gyümölcsösökben tavaszi fagykárok alakulnak ki. Nem is csoda, hiszen az utolóbbi években szinte kiszámíthatatlan lett az időjárás. Áprilisban már bőven tavaszias időnek kéne lennie, ehelyett egyes régiókban még a múlt héten is szakadt az hó. A szeszélyes időjárás a gyümölcsfajok közül legnagyobb mértékben a korai virágzásúakat károsítja. Nem csak az alföldi termőtájakon, de a dombvidéki, nagyobb tengerszint feletti magasságuknál fogva viszonylag biztonságosabb területeken is károsodnak az ültetvények. -írja a Nébih.

Forrás: Nébih

Forrás: Nébih

Ebben a hónapban a mandula, kajszibarack és őszibarack ültetvények vannak a legérzékenyebb állapotban (virágzás vége, sziromhullás, v. sziromhullás utáni fázis). A hajnali lehűlések nagyon sok helyen meghaladták a fajok tűrőképességét.

A hivatalos honlapon az is olvasható, hogy a hideghullám tartama alatt napról napra ismétlődtek a hajnali fagyok, a károsodás mértéke összeadódik, ezt pedig nagyon megnehezíti a magyar termelők helyezetét. Hozzáteszik, hogy a termésveszteséget a kitettség időtartama, a fajták genetikailag meghatározott tűrőképessége, a növények kondíciója, a védekezés sikeressége befolyásolja – így az ültetvényekben bekövetkezett károk pontos nagysága később derül ki.

 Arra viszont számíthatunk, hogy egyes gyümölcsökhöz idén még drágábban fogunk tudni hozzájutni. A tavaszi fagyok rendszeres előfordulása ugyanis felértékeli a magasabb termésbiztonságú gyümölcsfajokat, és a termesztő berendezések alatt történő, legintenzívebb termesztéstechnológiákat is. Ez pedig további költségekkel jár a hazai termelőknek. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás