Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

A mongol főváros, amely meghajol Dzsingisz kán nagysága előtt – galéria

A mongol főváros, amely meghajol Dzsingisz kán nagysága előtt – galéria

Gasztro & Tourism

A mongol főváros, amely meghajol Dzsingisz kán nagysága előtt – galéria

Gasztro & Tourism

Promotions 18:01

A koronavírus-járvány bizonytalan időre elnapolta utazásaimat, így most az elmúlt évtized legjobb pillanatait fogom feleleveníteni időről-időre. Jurák Zsolt vagyok és most egy kicsit más szemszögből folytatom a „Zsolt utazása” című rovatomat.

Előző írásomban az Amazonas vidékének egyik híres és hírhedt piacát kerestem fel.

Most pedig következzen Mongólia. Régóta terveztem, hogy eljövök ide, 2015-ben sikerült is.

Peking felől közelítettem meg az országot, és a fővárost, Ulánbátort. A repülőtéren már várt rám az idegenvezető hölgy, aki először elvitt az óvárosba, ahol megnéztem a kötelező látnivalókat,

ami természetesen minden Dzsingisz Kánról szól.

Az első mongol nagykán, azaz császár, a világtörténelem egyik legnagyobb hódítója volt. Dzsingisz kán egyesítette a mongol törzseket és alapította meg a Mongol Birodalmat. Ő és utódai elfoglalták Eurázsia nagy részét, beleértve Kínát, Oroszországot, Perzsiát és Kelet-Európát is.

A belváros kötelező látnivalói a Dzsingisz kán szobor és komplexum, valamint az ezt körülvevő tér. Továbbá a Nemzeti Történelmi Múzeum, valamint a Gandan-kolostor.

A történelmi múzeum nagyon érdekes volt, hiszen bepillantást nyerhettem Mongólia történelmébe. Rólam azt tudni kell, hogy nem vagyok egy nagy múzeum-rajongó, de Mongóliában ezt mindenképpen látni kell:

abszolút színes, látványos és változatos.

Először nyertem bepillantást egy jurta életébe, amit ezután testközelből is ki tudtam próbálni. Hisz egyszerűen nem volt más választásom, ha emberi körülmények között akartam nyugovóra térni.

A város központjában található a mongol forradalom vezéréről elnevezett Szühebátor tér. Itt rendezték a kommunista állam központi ünnepségeit, és 1989-ben itt kezdődtek a kommunista rendszer elleni első megmozdulások is.

Ezen kívül a téren áll a Nagy Népi Hurál (parlament) palotája, melynek építését 1945-ben fejezték be.

Borítókép: Jurák Zsolt fotója.

Jurák Zsolt független utazási tanácsadó 1980 óta a világ 127 országában járt, szinte mindenhol többször, míg az Ázsiai országokban átlagosan tízszer, több mint 2 millió kilométert utazott, 11 hajóstársaság 52 útján volt, így több, mint 500 éjszakát töltött luxushajókon, 500 ezernél is több fénykép van a gyűjteményében, ami az utazásai során készült. 2015-ben megalapította a World Travel Master online utazási tanácsadó irodát.
Élménybeszámolóival, írásaival rendszeresen jelentkezik oldalunkon.

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria