promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Erre gondolj, mielőtt megeszel egy szelet húst!
Borítókép:  Romania Insider
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az iparág, ami azért van, hogy kielégítse a húséhséget. Számok és borzalmak.

A húsfogyasztásért egyesek bizony nagy árat fizetnek, az életüket. Évente közel két milliárd haszonállat van mozgásban, hogy kielégítse az emberiség hús iránti éhségét. A The Guardian-ben nemrégen közölt cikk segítségével most kicsit betekinthetünk a színfalak mögé is.

Az élő haszonállatok globális kereskedelme az utóbbi 50 évben több mint négyszeresére nőtt. Az állatokat számos tényező veszélyeztetheti a szállítás során vagy további kegyetlenséget kell elszenvedniük, amikor megérkeznek rendeltetési helyükre.

Egy átlagos napon körülbelül 5 millió állat indul útnak, tehergépjárművek rakterére terelve vagy hajókra pakolva. Ezek az utazások a nagy távolságok miatt, sokszor akár napokig, ritkábban akár hetekig is eltarthatnak. Szerencsétlenebb esetben igen kis helyen, összezsúfolódva.

A globális húspiac növekedésével a profit is növekedett. Míg 1988-ban az összes élő állat globális kereskedelme 716 millió dollárt termelt ki, addig 2017-re ez a szám már 21 milliárd dollárra nőtt.

A folyamatosan növekvő kereslet/kereskedelem miatt a tranzitállatok rossz körülményeire és az embertelen levágásokra jótékonysági kampányok hívják fel a figyelmet. 

És hogy mégis milyen kegyetlen körülményekre kell gondolni?

Egyiptomban és Libanonban például számos vágóhídon felfedezték a bántalmazás vagy a rossz állattartás nyomait. Például a tehenek lábain lévő inak átvágását azért, hogy a vágás előtt már ne tudjon mozogni a jószág.

Szomorú tény az is, hogy az állatok szállítására engedéllyel rendelkező hajók gyakran öregek és rossz állapotban vannak. Egy hajó felborulása következtében Románia partjainál, több mint 14 ezer juh fulladt meg.

A szabályozás is elég fura.

Az Állategészségügyi Világszervezet felel a köz- és állategészségügyi normák meghatározásáért, továbbá szerepet játszik az állatjóléti szabályok kidolgozásában. Nem felelős viszont a szabályok betartásának biztosításáért, sem a büntetendők büntetéséért, mivel ez az egyes kormányok feladata.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás