promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zsolt utazása: egy sziget az Indiai-óceán közepén, ami az EU tagja – galéria
Borítókép:  Jurák Zsolt fotója.
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Utazási tanácsadónk, Jurák Zsolt, elérkezett eddigi utazása csúcspontjához.

Utazási tanácsadónk legutóbbi írása arról szólt, hogy a madagaszkári szülők vásári attrakcióként használják gyermekeiket.

„Az Indiai-óceán közepén fekvő Réunion sziget változatossága lenyűgöző. Csodálatos hegyvidék buja növényzettel, működő vulkán és dzsungel borította kihunyt kürtők, 3000 méteres hegycsúcs, hatalmas vízesések és pálmafás tengerpartok. A természeti csodákban bővelkedő sziget Franciaország tengerentúli megyéjeként az Európai Unió területe, így a nyugati világ kényelmét sem kell nélkülözni.

A tűz és a víz szigete – ahogyan Réunion földjét illetik – olyan, mint egy óceánba pottyant édenkert, területének mintegy fele UNESCO világörökségi védelem alatt áll. A fővárosba Saint-Denis-be szívesen visszatértem, hisz amikor először voltam csak kevés idő jutott rá... – megérte.

Ilyen előzmények után érkeztem meg eddigi utazásom csúcspontjából – elöljáróban csak annyit, hogy ez maga a csoda.

A Piton de la Fournaise a világ egyik legaktívabb vulkánja, az elmúlt tíz évben több mint tucatszor tört ki. A tűzhányó a mai napig alakítja az Indiai-óceánban található kis sziget felszínét. Lángnyelvei szinte minden évben a magasba csapnak (utoljára tavaly októberben), a belőle kiáramló gázok pedig még ennél is gyakrabban pöfékelnek. Lávafolyója néha csak félig perzseli fel a keleti lankákon növő erdőt, míg forrón hömpölygő tömege néha meg sem áll az óceánig, ami ilyenkor magas gőzoszlopot lövell a magasba. A nap során egészen a vulkántól a lávamezőig, majd a tengerig követtük a láva útját – fantasztikus élmény volt!

A Fournaise tűzhányó neve magyarul egyébként emencét jelent, amely méltó is a nevére.

Érdekességként megemlítenem, hogy a túra közepén volt az ebéd, és most először kóstoltam meg a Susu-t. Ennek az ételnek az alapja a helyi zöldség, amit a francia régió lévén sajttal sütöttek egybe, egyébként pedig finom, és a karalábéra emlékeztető íze van. Az ebéd többi részeként felszolgáltak még halat és sertés kolbászt is, majd a menüsort egy kókuszos süti és kreol kávé zárta – ízletes volt.

Fantasztikus napon vagyok túl, és elmondhatom, hogy Réunion remekül kombinálható a környező szigetekkel. Egyértelmű, hogy megéri például egy Seychelle-szigeteki nyaralás előtt itt is eltölteni pár felejthetetlen napot.

A szigettől elbúcsúztam, hiszen következik Thaiföld!”

– írta Jurák Zsolt.

[[galeria]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás