promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kell a Burger Kinges-es műhús az ízlelőbimbóidnak?
Borítókép:  Burger King offical
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Innentől hazánkban is elérhető a húsmentes élvezet.

A King-be vagy a Mekibe egy évbe talán háromszor teszem be a lábam, amikor abszolút rohanásba vagyok, és nincs időm rendesen enni. A legutóbbi nyáron volt, amikor majdnem elkéstem az egyik koncertről, és úgy tömtem magamba a három sajtbureszt a villamoson, mintha nem lenne holnap. Hogy csak úgy beüljek kajálni valamelyikbe, az általában ki van csukva.

A többség amúgy azért megy, mert szó szerint egy marha jó hamburgerre vágyik. Azonban mi van, ha abban a burgerben nincsen hús? A Burger King 25 országában több mint 2 ezer 500 gyorséttermében tette mától elérhetővé a Rebel Whoppert, ami szó szerinti fordításban lázadót jelent.

A burgerbe 100 százalékosan növényi alapú pogácsa kerül. Ennek a kifejlesztésére a Hollandiában található műhús gyártó céget, a The Vegetarian Butchert kérte fel a Burger King.

„A Rebel Whopper The Vegetarian Butcher hamburgerpogácsái a jól ismert és kedvelt Whopper ízvilágot nyújtják, friss és növényi alapú összetevőkből, marhahús nélkül.”

– fejtette ki Jaap Korteweg, a The Vegetarian Butcher alapítója.

A közleményben semmit nem találtam arról, hogy mi a fene van ebben a pogácsában. Növényi alapú, aztán tömjed befele. Remélem később azért a honlapon, vagy valahol lesznek erről információk. Oké, hogy nem marhahúst eszek, de akkor mit? Ha valaki időközben ezt megtalálja, írja meg nekem.

Amúgy azt tudom, hogy a növényi alap mellett van benne valamilyen élesztőgomba, talán pichia pastoris, ami az ízért felelős, meg búzaprotein, szója, miegymás. A gyártás persze mindenhol különbözhet. Az vagy, amit megeszel. Marha lennél inkább, vagy élesztőgomba?

Azért is menetelünk ennyire a műhús felé, mert a marhák finganak, ráadásul sokat. A haszonállattartás metán és dinitrogén-oxid képződésével jár, ami nagyban felelős az üvegházhatásért. A rizstermelés után ez az ágazat a legkártékonyabb a globális klímára nézve.

A Rebel Whopper amúgy jól néz ki, és innentől a hazai Burger Kingekben bárki bepróbálhatja, ha kedve szottyan hozzá. Szerintem itt fogom életemben először tesztelni a műhúst, mivel itt van végre elfogadható áron, hogy meg is merjem próbálni. (Üzletenként eltérő lehet, de nagyjából 1200 forint körül.)

Aki nagyon nem bírja hús nélkül, az extraként tetethet bele bacont, na meg ha nem vegán, csak vegetáriánus, akkor plusz sajtot. Egy fél marhát ne kérjetek bele, az a másik Whopper.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás