Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Zsolt utazása: a kínai hajó VIP-étterme és a Három-szurdok-gát – galéria

Zsolt utazása: a kínai hajó VIP-étterme és a Három-szurdok-gát – galéria

Gasztro & Tourism

Zsolt utazása: a kínai hajó VIP-étterme és a Három-szurdok-gát – galéria

Gasztro & Tourism

Promotions 20:00

Utazási tanácsadónk, Jurák Zsolt, egyetlen nem kínai emberként különböző kedvezményekben részesül egy hajókiránduláson.

„Arról már beszámoltam, hogy egy kínai hajóúton tartózkodom jelenleg, ahol háromszáz helyivel vagyok »összezárva«. Megérkezésemkor egy jelképes összegért felajánlották, hogy az öt nap során étkezhetek a VIP-étteremben. Az ajánlat olyan jó volt, hogy szokásomtól eltérően nem is kezdtem alkudozásba. Három előnye van annak, hogy a VIP-étteremben étkezhetem:

  • maximum 20-25 fő tartózkodik ott a háromszázból
  • sokkal figyelmesebb és sokkal személyesebb a kiszolgálás
  • különlegesebbek az ételek

Mindig is mondtam, hogy nagyon szeretem a kínai ételeket, de Magyarországon ilyen minőségben nem érhető el, mint Kínában. Nagyon jól eltaláltak az ízek, és annak ellenére, hogy svédasztalos étkezés van – amit szintén nem kedvelek –, fantasztikus a minőség.

Sajnos egy drámai dolog is megesett velem: jó ideje nem eszem húst, azonban most nem tudtam ellenállni a kedvenc kínai éttelemnek, az édes savanyú sertéshúsnak, ami egyszerűen csodás volt.

Egyetlen fehér emberként nagyon jól összebarátkoztam a VIP-étterem szakácsaival, és pincéreivel. Akik nagyon kedvesek és kiemelkedően figyelmesek velem. Ők ajánlották fel, hogy bármit megcsinálnak, amit szeretnék – én pedig kihasználtam. Van egy nagyon egyszerű étel, amit nagyon nagyon szeretek az olasz konyhából: ez nem más, mint az aglio olio pepperonico. Számomra is hihetetlen minőségben készítette el a séf úgy, hogy állítása szerint sohasem készített még olasz ételt. Majd hozzátette, hogy várja a kihívást, és biztos benne, hogy venni fogja az akadályt. Így nem teketóriáztam, és másnap reggel egy újabb kihívás elé állítottam. Azt kértem, hogy készítse el kedvenc reggelimet az egg benedict-et. Akkor maradt csak tátva a szám, amikor a pincér hozta a tökéletesen elkészített reggelit!

A hajózás egyik jeles eseménye volt, amikor megpillanthattam a Három-szurdok-gátat. Erről az építményről korábban nem sokat hallottam, de kicsit utána néztem és megdöbbentettek a számok. Névleges, beépített teljesítményét tekintve a világ legnagyobb erőműve, ám az éves energiatermelés szempontjából csak második az Itaipú-gát után, amit korábban már láttam Paraguay-ban.

A kínai gát betonból és acélból épült, 2 335 méter hosszan. A gát felső szintje a tengerszint felett 185 méterrel fekszik. Az építkezéshez 27,2 millió m³ betont használtak fel, amelynek nagy része a gát falába került. A betonba 463 000 tonna acélt szereltek (ami 63 Eiffel-toronyhoz lenne elegendő), és az építők körülbelül 102,6 millió m³ földet mozgattak meg.

A hatalmas építménynél tíz éve készült el a világ legnagyobb hajóliftje, aminek köszönhetően jelentősen lerövidült a várakozási idő a gátnál áthaladó hajók számára. Ilyet még soha életemben nem láttam, de most volt lehetőségem átutazni is rajta.

Lélegzetelállítóan különleges és fantasztikus, amikor a négyemeletes kiránduló hajót szépen lassan, csendben a szerkezet a magasba emeli. Az üzemeltető szerint ez a hajólift a maga nemében a legkifinomultabb szerkezet a világon. A zsilipelésnél korszerűbb megoldással a személyhajók és a kisebb teherhajók az eddig három-négy óra helyett, kevesebb, mint egy óra technikai várakozásra kényszerülnek.

Azt azért el kell mondanom, hogy a gát megépítésével régészeti emlékek és ősi kulturális helyszínek kerültek víz alá. Rengeteg embernek kellett lakóhelyét elhagynia, és jelentős ökológiai változások mennek végbe. Többek közt megnőtt a földcsuszamlások veszélye, de vitathatatlan, hogy a gát egy mérnöki és kivitelezési csoda”

– írta Jurák Zsolt.

Jurák Zsolt utazási tanácsadó 1980 óta a világ 112 országában járt, szinte mindenhol többször is, több mint 2 millió kilométert utazott, 11 hajóstársaság 46 útján volt, így több, mint egy évet töltött luxushajókon, 500 ezernél is több fénykép van a gyűjteményében, ami az utazásai során készült. Négy éve megalapította a World Travel Mastert. Élménybeszámolóival, írásaival rendszeresen jelentkezik oldalunkon.

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria