Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Pokoli torony lesz-e a Dunánál a fafelhőkarcolók új világrekordere?

Pokoli torony lesz-e a Dunánál a fafelhőkarcolók új világrekordere?

Gasztro & Tourism

Pokoli torony lesz-e a Dunánál a fafelhőkarcolók új világrekordere?

Gasztro & Tourism

Promotions 20:56

A fából épült felhőkarcolók új világrekordere rendkívüli újítást rejt: 76 százaléka az erdőből került ki a Dunánál álló csodatoronynak. Ennek a természetvédők nem örülnek, és elég tűzveszélyesnek is tűnik...

Aki látta a Pokoli torony című klaszikus katasztrófafilmet (a katasztrófafilmek hőskorából, hihetetlen sztárgálával, többek között Fred Astairrel és O. J. Simpsonnal!), annak alighanem egyből az jut az eszébe, egy fából épített felhőkarcoló hogyan lobban majd lángra az első eldobott cigegarettacsikknél.

És minthogy a kategória világelsője, avagy a rekorder magasságú HohoWien itt áll a határ túlodalon, magyarok által gyakran látogatott városban, közeli lehet az élmény. 

Ám a magyar katasztrófaturistáknak most csalódást kell okoznunk. 

A falak hő- és hangszigetelése egyedülálló a HohoWienben egyedülálló a National Geographic cikke alapján, ami felhívta a figyelmünket az építészeti csodára. Akár 90 percig képes ellenállni a pusztító forróságnak, a projekt vezetője elmondása alapján négy hónapig tesztelték a kockázati tényezőket.

A fafelhőkarcolók új világrekordere Bécs modern Tópark negyedében (Seestadt Apernbe) áll. Az elnevezés a német fa (Holz) és magas (hoch) szavak kezdőbetűiből ered. A 84 méterig nyújtózkodó torony

lekörözi a melbourni The Forte Developmentet és a bergeni Trehus tornyot.

Az új bécsi építmény csupán 24 emelet, ám különlegessége, hogy 76 százalékban fából készül, ami rendkívüli újítás. Beton adja a vázat, amelyet a fával kívülről és belülről felöltöztetnek. Az öt részből álló komplexum tornyain dolgoznak jelenleg. A 2016 óta tartó munkát most júniusban szeretnék befejezni, és részben átadni használatra. 

A toronyházban szálloda, étterem, irodahelyiségek és lakások kapnak helyet. 

A projekt vezetőit sokan vádolták azzal, túl nagy terhet ró az építkezés az osztrák erdőkre, de Carolina Pálfi, a projekt vezetője úgy reagált: „Az Ausztriában élő  fák összesen 1 köbmétert növekednek percenként, az egész HoHo Wien projektben felhasznált anyag 1 óra és 17 perc alatt pótlódik az osztrák erdőkben.”

 

Borítókép: Az új rekorder felhőkarcoló építése Bécsben (Twitter)