Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Műtősköpenyben, papucsban gyűjtöttek tonnányi műanyagot a gleccseren

Műtősköpenyben, papucsban gyűjtöttek tonnányi műanyagot a gleccseren

Gasztro & Tourism

Műtősköpenyben, papucsban gyűjtöttek tonnányi műanyagot a gleccseren

Gasztro & Tourism

Promotions via MTI 10:49

Több millió műanyagrészecskét hagynak hátra a gleccsereken a hegymászó turisták, ám ennek nagy része nem szándékos szemetelésből származik. Az egyik olasz gleccseren 131-162 millió mikrorészecske lehet.

Az Európai Földtudományi Egyesület közgyűlésén Bécsben egy olasz vezetésű kutatócsoport arról számolt be, hogy

Olaszország egyik legnépszerűbb gleccserén ugyanannyi mikroműanyag található, mint a tengerpartokon és az óceánok fenekén.

Roberto Sergio Azzoni, a Milánói Egyetem kutatója szerint a műanyag nagy része a turisták felszereléséből és ruházatából származik. Azzoni és kollégái a Stilfser Joch Nemzeti Parkban lévő Forni-gleccser felszínét vizsgálták át műanyagrészecskék után kutatva. Hogy a minták biztosan tiszták maradjanak és ne fertőződjenek meg,

a kutatók tiszta pamutból készült zöld műtősköpenyben és fapapucsban járták a gleccsert és műanyag tető nélküli üvegekbe, fém kanalakkal helyezték a jégfelszínből vett mintákat.

A laboratóriumban meghatározták a mintákban lévő részecskék mennyiségét és megvizsgálták, hogy melyik anyag milyen szerkezettel rendelkezik. A gleccseren kilogrammonként 74 műanyagrészecskét találtak. Ez hasonló ahhoz a mennyiséghez, amennyi a tengerfenéken és a vízpartokon található.

A tudósok becslései szerint a teljes Forni gleccseren 131-162 millió mikrorészecske lehet.

A kutatók a műanyag minden lehetséges formáját megtalálták: poliésztert, poliamidot, polietilént és polipropilént. A részecskék kétharmada rost formájában volt jelen, tehát a turisták funkcionális ruházatából származhatott. A maradék egyharmadot apró töredékek alkották, amelyeket részben a szél szállított a magasba, részben a hegymászók vitték magukkal.

Ha a műanyag egyszer feljutott a hegyre, többé szinte el sem tűnhet onnan

– fejtették ki a kutatók. A gleccser nagy felületén a szemét összegyűlik, de alig akad gleccserfolyam vagy olvadás, amely lehordaná.

Miközben a gleccsereken lévő műanyag mennyisége viszonylag könnyen megállapítható, a tengerekben jóval nehezebb a kutatók dolga. A felszínen az évente a vízbe kerülő 4-12 millió tonna műanyagból „mindössze” 

250 tonna úszik, tehát több mint 99 százalék valahol a mélyben van.

Az úszó műanyag a felső száz méteren marad, a többi lesüllyed és az áramlatok révén a tengerfenék legmélyebb területeire is eljut. A Földközi-tenger, az Indiai-óceán és a dél-ázsiai tengeri régiók üledékeiben például emiatt nagy koncentrációban található.

Borítókép: AFP/Philippe Roy