promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyar a világ legdrágább bora
Borítókép:  Fortune
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nem Bordeaux-ból, Burgundiából vagy Észak-Olaszországból származik a világ jelenleg legdrágább bora, hanem a Kárpát-medencéből. Évszázados sikerek, majd jópár hányattatásokkal teli év után, Tokaj ismét a borok trónjára került.

AFortune magazin nemrégiben részletes cikkben foglalkozott a Royal Tokaji Esszenciával, ami jelenleg a világ legdrágább bora. Negyvenezer dollárt, vagyis körülbelül tizenegy millió forintot kérnek egy üvegért.

Az elképesztő összeg okai egyrészt a gyártási folyamatban, másrészt az előállított mennyiségben keresendőek. Az Esszencia a világ egyik legmunkaigényesebb bora, hiszen a készítéséhez használt szőlőszemeket egytől egyig kézzel szüretelik. Egy üveg előállításához 180 kg szőlő szükséges és mindössze 18 palack érhető el ebből a rendkívül különleges, 2008-as évjáratú tokajiból.

Az újság által megkérdezett borszakértő szerint ez az év kivételes borokat eredményezett, és ez a fajta bor olyan, ami száz évnél is tovább eláll.

(Fotó: elitbor.hu)


A szőlőbogyókat átszövő gomba két módon is átalakítja a gyümölcsöt. Egyrészt elősegíti a víz elpárologtatását, így koncentrálja többek között a bent maradó cukor- és savtartalmat. Másrészt aromatikailag is befolyásolja a végeredménybe.
Tokaj különleges nedűit a Botrytis cinerea penészgomba és az úgynevezett nemes rothadás teszi egyedivé. Ez a folyamat természetesen nem csak Tokajban jöhet létre, de a szerencsés domborzati viszonyoknak és a régiót átszelő Bodrognak köszönhetően, itt gyakrabban lehet rá számítani.

Az Esszencia további különlegessége, hogy teljes egészében aszú szőlőből készült, semmilyen más alapbort nem kevertek hozzá, hogy higítsanak az édességén.

(Fotó: tokajiborlovagrend.hu)


A Fortune cikkéből az is kiderül, hogy az első 11 milliós Royal Tokajit már meg is vásárolta valaki Sanghajban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás