Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Egyre több a réti sas, mert egyre több a vadlúd a Kőrös-Maros környékén

Egyre több a réti sas, mert egyre több a vadlúd a Kőrös-Maros környékén

Gasztro & Tourism

Egyre több a réti sas, mert egyre több a vadlúd a Kőrös-Maros környékén

Gasztro & Tourism

Promotions 20:21
A biharugrai halastórendszer és környéke a Körös-Maros Nemzeti Park egyik legjelentősebb rétisas-telelőhelye. Az elmúlt években átlagosan 35 példány telelt itt, de az ezredfordulón ennek többszöröse is előfordult
– írja a Körős-Maros Nemzeti Park honlapja.

A Kis-Sárrétnek saját rétisas költőállománya is van, idén három pár rakott fészket a térségben. Általában októberben kezd felszaporodni az állomány, majd egészen januárig folyamatosan növekszik egyenes arányban azzal, ahogyan a tundráról érkeznek a vonuló vadludak. A rétisasok ugyanis előszeretettel kísérik a vadlúdcsapatokat, melyekből zsákmányt szereznek maguknak.

A színes gyűrűs megkerülések, valamint a műholdas jeladóval ellátott madarak adatai alapján a Biharugrán telelő rétisasok jelentősebb része Oroszországból és a Baltikumból érkezik hozzánk. A másik részt pedig a Kárpát-medencében előforduló kóborló példányok adják. Novemberben 15 példányt láttak rendszeresen a tavak környékén. December elejére, ahogy a vadludak száma megduplázódott és elérte a 30 ezer példányt, ennek arányában a rétisasok száma is jelentős növekedésnek indult, az elmúlt napokban már 25-öt regisztráltak.

A sasok mintegy egyharmada öreg példány, kétharmada pedig fiatal és immatur (azaz még nem ivarérett). Érdemes megemlíteni, hogy október-novemberben itt tartózkodott az a példány is, amelyet tavaly Dévaványán láttak el műholdas jeladóval. Sajnos azonban a közelmúltban a jeladója meghibásodott, így nincs már pontos információ a mozgásáról.

Ami a telelő rétisasok táplálkozási stratégiáját illeti, többféle forrásból is merítenek. Egyrészt a halastavak lecsapolt vizében visszamaradó halállományt szedegetik, másrészt a tavakon tartózkodó récék, szárcsák közül zsákmányolnak. Eleségük döntő részét azonban a kora reggeli órákban a táplálkozó-területekre kihúzó vadludak (nagy lilikek) képezik. Az ő csapataikat követve igyekeznek közülük egy-egy példányt elkapni.

Az éjszakákat általában a Vátyoni-erdőben töltik.

(Promotions Media)