A nápolyi pizzakészítés felvételét még tavaly javasolta Olaszország a szellemi kulturális örökség listára, a világörökségi bizottság ma pedig el is fogadta a kérést. A nápolyi pizza eddig is egyedi volt, mostantól pedig hivatalosan is az.
Több mint 10 oldalban foglalják össze, mi is számít igazi nápolyi pizzának. Az eredeti pizzát biztosító VERA minősítést csak az teheti ki, aki ennek eleget tesz.
Az eredeti nápolyi pizza búzalisztből, természetes nápolyi élesztőből, vagy sörélesztőből és vízből készül tengeri só hozzáadásával. A megfelelő eredmény érdekében kemény, úgy nevezett nullás, vagy dupla nullás lisztet használnak.
A nápolyi pizzának három hivatalos változata létezik: a pizza marinara, amelyhez paradicsomot, fokhagymát, oregánót és extra szűz olivaolajat használnak fel; pizza Margherita, melyhez paradicsomot, szeletelt mozzarellát, bazsalikomot és extra szűz olivaolajat használnak fel; valamint a pizza Margeritha exta, melyhez paradicsomot, Campaniából származó mozzarellacsíkokat, bazsalikomot és extra szűz olivaolajat használnak fel – írja a wikipédia.
Nápolyba még a nagy sztárok is elzarándokolnak, hogy ehessenek a pizzából. Ott bizony még nekik is ki kell várniuk a tömött sort, ugyanis csak sorszámmal juthatsz hozzá a pizzához. (Torony)