promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Úgy néz ki azonosították a hetedik ízt
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Az ember jelenleg hat ízt - édes, savanyú, keserű, sós, unami és zsír - képes érzékelni. Ebből az ”unami” mondhatja a legkevesebbet, amit alapvetően az ötödik ízként tartanak számon. Megtalálható például a paradicsomban, a sajtfélékben, a halfélékben, a spenótban és a japán konyhában használt konbu nevű barnamoszatban.

Most elvileg megjelent a hetedik íz, ami gyakorlatilag a szénhidrát. „Ez jellemzően cukor, annak érzékien kellemes édes ízével, amelyre a legtöbben vágynak a szénhidrát után. Kutatásunk azonban megmutatta, hogy van egy érezhető ízminőség, amelyet az édes íztől független más szénhidrátok fogyasztása idéz elő” - mondta Russel Keast, a Deakin Egyetem professzora, a kutatás vezetője.

A kutatók két szénhidrátot, a maltodextrint és az oligofruktózt vizsgálták, mindkettő megtalálható az alapvető élelmiszerekben, mint a kenyér, a tészták vagy a rizs.

Az első vizsgálatok megmutatták, hogy ezeket a szénhidrátokat az ember képes érzékelni a szájban - olvasható a medicalexpress.com orvostudományi hírportálon.

Utána megvizsgálták, hogy szénhidrátokra való érzékenység összefügg-e azzal, hogy keményítő tartalmú ételeket fogyasztottak.

A Journal of Nutrition tudományos folyóiratban ismertetett tanulmányukban 34 felnőttet vizsgáltak.

Több keményítőt tartalmú ételt fogyasztottak azok, akik a leginkább érezték a szénhidrát ízt, és derekuk is vastagabb volt. Specifikusan néztük a derékméretet, mivel az az étrenddel összefüggő betegségek kockázatának jó mércéje - magyarázta Julia Low, az egyetem kutatója.

Az új ízek kutatásának ezen iránya fontos az étrenddel kapcsolatos krónikus betegségek, mint az elhízás egyre növekvő problémája miatt. A növekvő energia-bevitel, különösen az energiában gazdag ételek nagyobb fogyasztása az egyik fő oka a túlsúly és az elhízás globális növekedésének és a szénhidrátok jelentik étrendünk fő forrását" - magyarázta Keast professzor, akinek kutatócsoportja évekkel ezelőtt azonosította a zsírt mint hatodik ízt. 

„Érdekes, hogy a zsír íz kutatásakor azt találtuk, kevesebb zsírtartalmú ételt fogyasztottak azok, akik érzékenyebbek a zsírra, de a szénhidrátok esetében ez éppen fordítva van - tette hozzá a professzor. (MTI; Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás