promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Így kerül vissza a boltok polcaira a leadott használt sütőolaj, nem is hinnéd, mi lesz belőle

Így kerül vissza a boltok polcaira a leadott használt sütőolaj, nem is hinnéd, mi lesz belőle

Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc

A használt olaj nem tűnik el azzal, hogy leadjuk egy gyűjtőponton, átalakul és más formában visszatérhet a boltokba.

Ahelyett, hogy a környezetszennyező módon a lefolyóba öntenék, Magyarországon is egyre többen gyűjtik össze a konyhában használt olajat és adják le a gyűjtőpontokon. A használt sütőolajat különféle környezetbarát módokon lehet újrahasznosítani, így fordulhat elő, hogy a leadott veszélyes hulladék visszakerül a háztartása, egy boltban vásárolt termék formájában.

A használt sütőolaj egyik leggyakoribb újrahasznosítási módja a biodízel üzemanyag gyártása. A biodízel egy környezetbarát üzemanyag, amelyet a használt növényi olajból állítanak elő egy kémiai eljárással (transzészterifikáció). Az így keletkező üzemanyag alacsonyabb károsanyag-kibocsátással rendelkezik, mint a hagyományos és fűteni is lehet vele. Sokan azt hiszik, csak erre jó a használt sütőolaj, pedig nem.

Használt olajból tisztítószer

Meglepő lehet, de a vasárnapi rántott hús alól kiöntött olaj tisztálkodási szer képében bukkanhat fel a fürdőszobában. Szappanfőzés során a használt olajat lúggal keverik, és így természetes tisztítószereket hoznak létre belőle egy speciális eljárással.

Energia is lehet az olajból

A használt sütőolajat biomassza-energiaként is fel lehet használni. Egyes erőművekben égetéssel nyernek belőle energiát, így csökkentve a fosszilis tüzelőanyagok iránti igényt. Emellett a használt olajból különféle ipari kenőanyagok és egyéb kémiai anyagok is készíthetők. Például egyes iparágakban formaleválasztó szerként vagy másodlagos nyersanyagként is alkalmazzák.

Kutyakaja is lehet belőle

Szigorú szabályok mellett, egyes országokban takarmányozási célra is felhasználják a használt olajat. Mielőtt azonban kutya, macska vagy más állatok ételének alapanyaga lenne, meg kell tisztítani. A nem megfelelő kezelés ugyanis kockázatokat rejthet.

Miért nagy baj, ha a lefolyóba öntjük az olajat?

A szennyvíztisztító telepek nem arra vannak tervezve, hogy nagy mennyiségű zsíros olajat kezeljenek. Az olaj és zsír különválasztása bonyolult és költséges eljárás. Ha a használt olaj természetes környezetbe kerül, az élővilágban is komoly károkat tud okozni. Ráadásul gyúlékony anyag, ha nagy mennyiségben halmozódik fel a csatornarendszerben, veszélyessé válik.  

New Yorkban és más nagyvárosokban is történt már csatornatűz, ahol az olaj és egyéb gyúlékony anyagok meggyulladtak a csatornarendszerben. Szakemberek szerint ezek a tüzek leginkább elektromos rövidzárlatokkal vagy szivárgó gázokkal kombinálódva keletkezhetnek.