promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ügyes trükkel védheted meg a szobanövényedet, hogy ne rothadjon el a gyökere a túlöntözéstől

Ügyes trükkel védheted meg a szobanövényedet, hogy ne rothadjon el a gyökere a túlöntözéstől

Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc

Kevés vagy sok vizet kap egy szobanövény? Ezt meglepően nehéz megállapítani a tünetekből, de van egy jó módszer arra, hogy ne fullasszuk vízbe a cserépben.

A szobanövények életben tartása nem is olyan egyszerű dolog, mint a legtöbben hiszik. A locsolás természetesen alapvető feladat, hiszen a növények csak oldott állapotban tudják felvenni a tápanyagokat. De mikor sok vagy kevés a víz?

A levelek hervadása, fonnyadása, pöndörödése például egyaránt jelezheti a túl sok vagy a túl kevés öntözést. A sárgulás arra utalhat, hogy elég ugyan, de meszes, kemény a víz, míg a barna levélcsúcs az alacsony páratartalomra utal.

A túlöntözés jelei tehát nem feltétlenül egyértelműek, de azért van számos kapaszkodó a probléma felismeréséhez. Sok vizet kap a növény, ha lassan növekszik, a gyökérrothadás pedig egyértelmű jele annak, hogy túlzásba vittük a locsolást. Míg az egészséges gyökerek frissek, rugalmasak, fehérek, addig a rothadók sárgásbarnák és büdösek.

Ha sárgulnak, vagy akár elszáradnak a levelek, abból sem szabad arra a – gyakran téves – következtetésre jutni, hogy kiszárítottuk a növény földjét. Akkor is ilyen tünetet produkál szegény, ha megfullasztottuk a gyökerét, ezáltal nem jut elegendő oxigénhez.

Ha haldokolni kezd a szobanövényünk, rögtön hagyjuk abban az öntözését, mert így még magához térhet, regenerálódhat. Az is jó megoldás, ha kivesszük a kaspóból, ezáltal ugyanis a szellőzést, száradást segítjük elő. Az átültetés, az elrothadt gyökerek eltávolítása szintén hasznos lehet.

És a végére egy okos trükk azoknak, akik az öntözésben nem ismernek mértéket: használjanak szivacsot! Tegyék a cserép/kaspó aljára, kisebb darabokra vágva, mert ezek egyrészt képesek felszívni a felesleges vizet, másrészt pedig levegős környezetet biztosítanak a gyökerek számára.

Íme, a szivacstrükk: