promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Reggelente bepárásodik az autó ablaka? Ezzel a trükkel megelőzheted

Reggelente bepárásodik az autó ablaka? Ezzel a trükkel megelőzheted

Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc

Az autó ablaka bepárásodhat, ha a kinti levegő hűvösebb, mint a jármű belsejében. Szerencsére van ellene hatásos módszer.

Az őszi, esős időben szinte mindennapos probléma, hogy az autó ablakai indulás után pár perccel bepárásodnak. Ez nem csak bosszantó, hanem balaesetveszélyes is, mert akadályozza a kilátást. Bekötött biztonsági övvel ráadásul nem minden autóban van elérhető közelségben a szélvédő, ezért letörölni sem lehet a párát. Van néhány gyors megoldás a problémára.

A szabadban parkolt autó ablaka télen vagy esős időben könnyen bepárásodik a belső hőmérséklet és a külső hideg közötti különbség miatt. Még rosszabb, ha esős idő van és vizes cipővel, netán vizes ruhában ülünk be az autóba. 

Az autóban lecsapódó pára ellen több megoldás létezik

Az egyik, talán leggyorsabb megoldás, amit csak kevesen próbálnak ki, az a légkondícionáló bekapcsolása, akár télen is. A légkondi nem csak hűt, hanem szárítja a levegőt is, ami segít a páramentesítésben. Persze a hideg, nyirkos időben, kinek van kedve még jobban hűteni az autót, ennél jobb módszerek is léteznek. 

Vannak, akik leengedik az ablakokat, hogy a belső párás levegőt lecserélhesse a külső szárazabb levegő. Esős időben viszont ez nem jó ötlet.

Szintén hatásos a pára ellen, ha maximumra tekerjük a fűtést és a levegőkeringetést a legmagasabb fokozatra kapcsoljuk, majd a szélvédőre irányítjuk a levegőt (véletlenül se maradjon benyomva a belső keringetés gomb). Nem érdemes kis fokozatra állítani a berendezést, mert az bizonyos esetekben fokozhatja a párásodást. Zúgjon csak, és ha már tiszta az ablak, csak akkor induljunk el az autóval.

Az ablakok párásodását meg lehet előzni

Aki sokszor parkol a szabadban és reggel nem szeretne a párás ablakok miatt bosszankodni, annak javasolt gyakrabban takarítani az szélvédő belső oldalát. Habár teljesen simának tűnik, az üvegben is vannak apró mélyedések, melyben megül a por vagy a levegőben lévő olajos anyagok. Ez a réteg elősegíti a párásodást. 

Autós boltban kapható speciálisan a célnak megfelelő anyagokból gyártott páramentesítő spray. Ennek lényege, hogy az ablakok belső oldalára és a tükrökre fújva a pára apró vízcseppek helyett egyenletesen vékony, átlátszó film formájában rakódik le a felületre.

Ha nincs kéznél ilyen termék, akkor irány a fürdőszoba. Ugyanezt az eredményt lehet elérni sampon vagy borotvahab segítségével. Egy száraz, textil törlőkendőre kell kenni a kozmetikumot, majd az ablakokat bedörzsölni vele. A sampon és a borotvahab is képes tökéletesen átlátszó filmréteggel bevonni az üveget, ami aztán megakadályozza, hogy sűrű pára üljön ki az autó ablakaira.

Forrás: gumi.hu