promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Számunkra hétköznapi tevékenység, Észak-Koreában munkatábor és kínzás jár érte

Számunkra hétköznapi tevékenység, Észak-Koreában munkatábor és kínzás jár érte

Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc

Észak-Korea embertelen munkatáboraiba már egyészen semmiségnek tűnő tevékenység miatt is egész családokat zárnak be.

Észak-Koreában számos olyan cselekedetért jár börtön, amely nálunk teljesen hétköznapinak tűnik és a szabad emberek alapvető jogai között tartjuk számon. Este, munka után leülünk a tévé elé vagy bekapcsolunk egy streaming szolgáltatót és egy film, sorozat segítségével levezetjük a napi stresszt. Templomban kötünk házasságot, misére járunk, vagy csak megosztunk egy ízes bejegyzést, ami az aktuálpolitikai eseményekre reagál. Tőlünk nyolcezer kilométerre ez elképzelhetetlen az emberek számára.

Észak-Koreában szigorúan tiltják a külföldi filmek, zenék, könyvek és egyéb tartalmak fogyasztását, különösen, ha azok dél-koreai vagy nyugati forrásból származnak. Ha valakiről kiderül, hogy megszegi ezt az előírást, vagy ilyen tartalmakat terjeszt, börtönbe zárják. 

A vallás gyakorlása is bűnnek számít, ugyanis Észak-Korea hivatalosan ateista állam. A kereszténység, vagy bármilyen más vallás gyakorlása letartóztatást és börtönbüntetést von maga után. Azok, akiket vallási tevékenységgel kapcsolatban találnak bűnösnek, a munkatáborok létszámát erősítik. 

Ezek után nem meglepő az sem, hogy Észak-Koreában a rendszer bármilyen kritikája, beleértve a vezetőket vagy az ország politikáját, súlyos következményekkel jár. 

Az Észak-Koreában működő munkatáborokban kegyetlenek a körülmények. Ezeket két kategóriára osztja a vezetés, a kwanlisókban a foglyok politikai elítéltek, akik az észak-koreai rezsim ellenségeinek számítanak, míg a kyohwasókban inkább "közönséges" bűnözők vannak, például azok, akiket külföldi média fogyasztása vagy vallási tevékenységek miatt ítéltek el.

Nemzetközi szinten is felháborodást kelt, hogy az észak-koreai munkatáborokban a foglyokat kényszermunkára kényszerítik, veszélyes és embertelen körülmények között. Bányákban, építkezéseken vagy mezőgazdasági területeken dolgoztatják őket. A munkanapok hosszúak, és a fizikai bántalmazás is gyakori.

A táborokban az élelmezés rendkívül rossz, az elítéltek alultápláltak. Egészségügyi ellátás gyakorlatilag nem létezik, a foglyok különböző betegségek, sérülések vagy kimerültség miatt halnak meg.

A három generáció büntetés elve

Minden kegyetlenség közül a legrosszabb a „három generáció büntetése” elv. Ez azt jelenti, hogy ha valaki politikai bűncselekményt követ el, gyakran az egész családját – beleértve a gyerekeket és unokákat is – büntetik, és munkatáborba küldik. Bár pontos adatokat nehéz szerezni, becslések szerint több tízezer vagy akár százezernél is több ember lehet jelenleg fogságban ezekben a táborokban.