promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült, mi lett valójában a Tompos Kátyának gyűjtött adomány sorsa

Kiderült, mi lett valójában a Tompos Kátyának gyűjtött adomány sorsa

Borítókép:  Posztós János / Facebook / Tompos Kátya
Élet
Kategória fejléc

A májusban elhunyt Tompos Kátya gyógykezelésére összegyűlt a szükséges összeg, a színésznőt azonban már nem lehetett megmenteni.

Az egész országot megrázta a hír májusban, amikor kiderült, hogy a Jászai Mari-díjas színésznő, Tompos Kátya elvesztette a súlyos betegségével vívott hosszú és küzdelmes harcot. A 41 éves művészről csak az utolsó hetekben derült ki a nagyközönség számára, hogy bajban van. Gyógyításának támogatására jótékonysági rendezvényeket szerveztek, egy alapítványi számlára bárki utalhatott kisebb vagy nagyobb összeget, hogy segítsen. A pénzt azonban már nem tudták felhasználni Tompos Kátya megmentésére, a tavasz utolsó hajnalán végleg legyőzte a betegség.

Május 13-án a Miskolci Nemzeti Színház művészei léptek fel a Háttérsztorik című produkcióval a miskolci színpadon. A teltházas előadás közönségének és a TTH Színpad közös akciójának eredményeként négyszázezer forintot gyűjtöttek össze Tompos Kátya támogatására.

A teljes összeg, ahogy minden egyéb hozzájárulás is, a Fábián Juli Emlékalapítvány számlájára került. Mivel a pénzt nem sikerült felhasználni az eredeti célra, az alapítvány visszaküldte azt a TTH Színpad számlájára. 

„Sokáig gondolkoztunk azon, mi az a cél, ami Kátyának is tetszene”

 – mondta elérzékenyülve Harsányi Attila a sajtótájékoztatón, ahol bejelentették, mi lesz az összegyűlt adomány sorsa.

A vármegyei EGYMI Sályi Mozgásjavító Tagintézményének vezetője, Juhász Katalin mutatta meg a tangentor medencét, amit jelenleg nem tudnak használni, pedig lenne rá igény a sérült gyerekek részéről. Az egyetlen pedagógus, aki ebben a speciális medencében kezeléseket végzett, két éve nyugdíjba ment. A képzés költsége azonban olyan magas, hogy önerőből senki nem tudta még elvégezni és folytatni a munkát. Bár a medence használatához elvileg nem szükséges végzettség, senki nem vállalta a felelősséget a használatára. Ennek az az oka, hogy az eszközzel nem csak fejleszteni, hanem rontani is lehet a gyerekek állapotán. 

A sályi Supersum Alapítvány 72 gyermeket lát el az ország minden részéről. Középsúlyos és súlyos mozgásszervi fogyatékos gyermekekkel dolgoznak, akik közül 32-en kollégisták. Szívügyük a gyerekek fejlesztése, ezért a Supersum Alapítvány kiegészíti az adományt, hogy új szakembert képezzenek, aki a tangentor medencénél dolgozhat majd.

Juhász Katalin nem tudott az adományról, könnyes szemmel fogadta el a felajánlást.

„Szeretjük a kultúrát, végigkísértük Kátya történetét, és hallgatjuk a zenéit a gyerekekkel is. A tangentor medence felé biztosan elhelyezünk majd egy táblát az emlékére”

 – mondta meghatódva a tagintézmény vezetője.

A Tompos Kátya részére küldött adományt visszaigényelhették az adományozók 

Tompos Kátya halála után nem sokkal, már június elején közölte a gyűjtést elindító Fábián Juli Emlékalapítvány, hogy aki szeretné visszakapni a gyógykezelésére szánt adományt, vagy annak egy részét, visszautalják számára.

Ezt július közepéig lehetett kérni, az Alapítvány alapszabálya szerint a számlán megmaradt összeget beteg, vagy nehéz helyzetben lévő zenészek és zeneipari háttérmunkások támogatására fordítják. 

Ha ez az első, vagy utolsó felvonás, mindegy mi jön, én játszanék tovább” – énekelte Tompos Kátya a Viszlek Haza című dalban: