promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Csillogni fog minden az evőeszközöktől a vécékagylóig, ha gyúrsz néhány alumíniumgalacsint

Csillogni fog minden az evőeszközöktől a vécékagylóig, ha gyúrsz néhány alumíniumgalacsint

Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions

Nincs tévedés, egy bonyolult kémiai reakciót idézhetünk elő roppant egyszerű módon, amely utána csodát tesz a lakásunkban.

A közösségi média jellegzetessége, hogy mindig felkap valami „őrült” divatot, és olyankor a táborok egymásnak feszülnek, hogy érveket vagy ellenérveket sorakoztassanak fel. Most ugyanez történik néhány alumíniumgalacsin szerepét illetően.

Egyre több videó születik ugyanis arról, hogy szakítsunk le néhány csíkot az alumíniumfóliánkról, és gyűrjünk belőlük jó nagy golyókat. Aztán tegyük őket a mosogatógépbe, vagy akár a vécétartályba – és várjuk a csodát.

Miről is szól a csoda? Csillogó tisztaságról. Gyakran előfordul ugyanis, hogy az edények, az ezüst vagy nemesacél evőeszközök, üvegpoharak foltosan, maszatosan, piszkosan kerülnek ki a mosogatógépből. A működő gépben elhelyezett alumíniumgolyók viszont valóban csodát tesznek, így nyoma sem marad a kosznak, lerakódásnak.

De hogyan, amikor meg sem moccannak a helyükről? Nem a dörzshatásuk az érdekes ilyenkor, hanem az a reakció, amely az alumínium és a mosogatógépbe rakott tablettákban lévő vegyi anyagok érintkezése során következik be.

Ez egyfajta elektrolízis, amely során ionvándorlás történik. Jelen esetben például egy oxidálódott folt átvándorol az ezüstneműről az alumíniumra, az utóbbi ezáltal korrodál, míg az evőeszközök tükörfényesek lesznek.

Az alábbi videó jól mutatja, hogy a galacsinok hasonlóan működnek a vécé esetében is. Az alumíniumgolyókat a tartályba kell dobni, majd – itt a trükk – percekig állni kell hagyni benne őket már az első használat előtt is. Az így „kezelt” vízzel öblítve a szennyeződés eltávozik a vécékagylóról is.