promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Folyton berúgott, pedig sosem ivott alkoholt, évek után derült ki a részegség oka

Folyton berúgott, pedig sosem ivott alkoholt, évek után derült ki a részegség oka

Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions

Nem mindenkinek kell alkoholt innia ahhoz, hogy lerészegedjen.

Sokak szerint az alkoholfogyasztás legrosszabb következményei a másnaposság, a fejfájás és a fáradtság. Egy 50 éves amerikai nő nemrég azért került kórházba, mert gyakran érezte ezeket a tüneteket.

A beszéde érthetetlenné vált és alkoholszagú volt a lehelete, holott egyetlen csepp italt sem fogyasztott. Az orvosok végül egy ritka betegséget diagnosztizáltak nála, ám hosszú út vezetett idáig.

A nő két év alatt összesen hét alkalommal került sürgősségi osztályra. Minden alkalommal hasonlóak voltak a tünetei. Röviden, tömören: részegnek tűnt.

Volt, hogy reggel munkába készült, vagy éppen vacsorát főzött a családjának, amikor erős álmosság tört rá, és elkezdett szédülni, imbolyogni. Az orvosok minden egyes alkalommal alkoholmérgezést állapítottak meg nála, a nő azonban váltig állította, hogy az elmúlt években, vallási meggyőződése miatt, egyáltalán nem fogyasztott alkoholt. Ezt a családja is megerősítette.

Végül kiderült, hogy a páciens kórtörténete arra utal, hogy korábban nagy mennyiségben szedett antibiotikumot a visszatérő húgyúti fertőzései miatt. Az orvosok azt gyanítják, hogy amellett, hogy az antibiotikum megtisztította a húgyutakat, kiirtott számos fontos baktériumot is a bélrendszeréből. Emiatt sörélesztő gombák szaporodtak el a beleiben, amelyek képesek a szénhidrátból alkoholt előállítani. A jelenségnek neve is van, ez az auto-sörgyár szindróma.

Szakértők szerint ezt a betegséget nehéz diagnosztizálni, mert nagyon ritka. Az 1940-es években fedezték fel, és azóta is csak száz esetet jelentettek. 

A nőt szénhidrát diétára fogták, hogy a beleiben élő gombák elpusztuljanak, és leálljon az a folyamat, amely során a teste automatikusan alkoholt állít elő cukrokból. Néhány hét múlva megszűntek a panaszai, majd újra visszatért a korábbi étkezési szokásaihoz. Ennek az lett az eredménye, hogy ismét megjelentek a tünetek, spontán lerészegedett, egy csepp alkohol nélkül.

Másodszorra szénhidrát-csökkentett étrend mellé gombaölőket is szedett, amely most úgy tűnik, meggyógyította. 

Az eset rávilágított arra, hogy ezek a betegek milyen nagy bajba kerülhetnek egy munkahelyi szondáztatás, közúti ellenőrzés során úgy is, hogy nem vétettek a szabályok ellen.

A hölgy bevallotta, hogy pszichológus segítségét kellett igénybe vennie, mert megviselte, hogy éveken át azt hitték róla, zugivó. 

Forrás: LiveScience