promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ezt csináld, ha a kullancs feje benned marad eltávolítás közben

Ezt csináld, ha a kullancs feje benned marad eltávolítás közben

Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions

A kullancs eltávolítása közben néha azt láthatjuk, hogy beszakad a feje, de valójában az már csak a szájszerve.

A kullancsok nem csak az erdőkben és a kirándulóhelyeken állnak lesben melegvérű áldozataikra, ott vannak a kertekben, az utak, járdák mentén, játszótereken, parkokban is. A legnagyobb veszélyt az jelenti az emberre nézve, ha egy fertőzött példány kórokozókat ad át csípés közben a testnedvein keresztül, azért fontos, hogy minél előbb szabaduljunk meg tőle.

Az elmúlt évtizedekben számos módszer próbáltak ki az emberek arra vonatkozóan, hogy miként lehet kiszedni a kullancsot, amikor az már a befúrta magát a bőrbe. Köztudott, hogy az állat erősen ragaszkodik az áldozatához, nem könnyű megszabadulni tőle, főleg, amikor még egészen apró, mert nem szívta meg magát vérrel.

Szakemberek szerint minden olyan kísérlet, ami a kullancsot öklendezésre készteti, vagy annak összenyomásával jár, növeli a fertőződés kockázatát, ezért ne használjunk krémeket, olajat, zsírt, kölnit és ne tekergessük az állatot.

A klinikai tesztek szerint hazánkban minden második kullancs fertőzött. Viszont nem minden esetben adják át a vírusokat, baktériumokat és nem azonnal, amint megtalálják a megfelelő helyet és elkezdenek táplálkozni rajtunk. Ám, ha sokáig piszkáljuk, nyomkodjuk, csavargatjuk kiszedés közben, akkor elkezdi visszaöklendezni a testében lévő nedveket, melyekkel együtt átadja azokat a fertőzéseket is, melyeket egy korábbi áldozatától szedett össze.

A kullancs által terjesztett betegségek közül a legveszélyesebb a Lyme-kór, ami megfelelő antibiotikummal kezelhető, ha időben felismerik. Kezdetben bőrpír jelenik meg a csípés helyén, majd jönnek az influenzaszerű tünetek, később ízületi fájdalom, idegrendszeri és szívproblémák.

A kullancs által is terjesztett agyvelőgyulladás egy vírusfertőzés, amely az összes agyvelőgyulladásos eset mintegy feléért felelős hazánkban. A betegség ritkán halálos, de idegrendszeri maradványtünetek szinte mindig megmaradnak, pl. bénulások, beszédzavar. Magyarországon 1 éves kor felett adható biztonságos oltóanyag áll rendelkezésre, amely hatékony módja a megelőzésnek.

Hogyan kell eltávolítani a kullancsot?

Fogjuk meg a kullancsot a csipesszel, a lehető legközelebb a bőrhöz. Ügyeljünk arra, hogy ne nyomjuk össze a testét, mert ez növelheti a fertőző anyagok bőrbe kerülésének esélyét. Ezután lassan, de egyenletesen húzzuk kifelé a kullancsot, merőlegesen a bőrre, kerülve a csavaró vagy rángató mozdulatokat. Ezzel minimalizálhatjuk annak kockázatát, hogy a kullancs szájszervei a bőrben maradjanak.

Miután eltávolítottuk a kullancsot, fertőtlenítsük a csípés helyét alkohollal vagy más fertőtlenítőszerrel.

Sokan szeretik azonnal körömmel összenyomni a kullancsot, ami nem jó ötlet, mert ezúton is érintkezhetünk a testnedveivel. Tegyük inkább papírzsebkendőbe és úgy nyomjuk össze, majd alaposan mossunk kezet.

Mi van, ha beszakad a feje?

A kullancs csak a szájszervét mélyeszti belénk, ez a kis testrész azonban könnyedén letörhet a rovar eltávolítása közben. Nem érdemes piszkálni, kaparászni, felsérteni a bőrt, a szervezetünk ugyanis kis idő elteltével kilöki magából.