promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Íme az 5 másodperces szabály, ami örökre véget vet a rendetlenségnek a lakásodban
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A legjobb módszer az 5 másodperces szabály, ha szeretnél kijutni a folyamatos pakolás mókuskerekéből.

A takarítás nincs rajta a legkedveltebb időtöltések listáján, a legtöbben a hétvégi napokra halasztják és gyekezek hamar túlesni rajta. Rendet rakni azonban minden nap érdemes, a pszichológusok szerint a belső lelki egyensúlyunkra is hatással van a környezetünkben tapasztalható rendezettség. 

Kétféle ember van, az egyik folyamatosan pakol, helyére teszi a tárgyakat, azonnal ugrik, ha egy eldobott ruhadarab vagy szanaszét hagyott gyerek játék rontja el a lakásban az összképet. A másik megvárja, a megfelelő napszakot, ez általában délután vagy este jön el, amikor rendet tesz az otthonában. 

Bármelyik kategóriába tartozunk, előfordul néha, hogy már a könyökünkön jön ki az egész. Amikor ezredszerre kell megigazítani a párnákat a kanapén vagy sorba rendezni a különböző dekorációs elemeket a polcokon, akkor irigykedve gondolunk a minimalista stílusban berendezett lakásokra, ahol fehér falak és csak a legszükségesebb használati tárgyak, bútorok kapnak helyet.

Az 5 másodperces szabály

Fontos, hogy tudjuk, nem mi vagyunk az otthonunkért, hanem az otthonunk van azért, hogy kiszolgáljon minket, kényelmet és biztonságot adjon. Ám ha mégis elszabadul a pokol és úgy tűnik, mintha a folyamatos rendrakás ördögi körébe kerültünk volna, érdemes kipróbálni az 5 másodperces szabályt.

Alapvetően három kategóriát kell elképzelnünk fejben. Az egyik a fontos tárgyaink csoportja, a második a nem olyan fontos, de még jól jöhet, a harmadik a felesleges, kidobható vagy eladható, elajándékozható tárgyak kategóriája. 

Az agyunk úgy működik, hogy képes rövid idő alatt is döntést hozni, sőt ilyenkor meglepően racionálisan működik, nem befolyásolják az érzelmi tényezők.

Ha a következő rendrakás alkalmával valami a kezedbe kerül, adj magadnak 5 másodpercet (de nem többet!), hogy eldöntsd, melyik kategóriába való. Meg fogsz lepődni, milyen sok olyan tárgy van az otthonodban, ami a harmadikba tartozik, azaz már régen megválhattál volna tőle. Egy idő után sokkal letisztultabb és nyugodtabb lesz a lakásod.

A módszer a tavaszi nagytakarítás alkalmával és költözéskor is jól jöhet.

Ha viszont képtelen vagy dönteni 5 másodperc alatt valamiről, akkor egy másik módszer is létezik, a 12 hónapos szabály. Ennek is pofonegyszerű a lényege, ha valamit az elmúlt 12 hónapban nem használtál, csak foglalta a helyet, akkor éppen itt az ideje megválni tőle.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás