promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Több millió forintot kaphatsz az államtól felújításra, ha ilyen házban élsz - mutatjuk a részleteket
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Széles körben jogosultak rá itthon.

Jó hírt kaptak a családi házban élők a hétvége kezdetén a kormánytól. A péntek reggeli sajtótájékoztatón az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára, Steiner Attila jelentette be az új otthonfelújítási programot, mely kifejezetten az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítését célozza meg - idézte a Portfolio a kormány bejelentését.

Az új program lehetőséget teremt az 1990 előtt épült családi házak tulajdonosainak arra, hogy összesen 6 millió forintos támogatást vehessenek igénybe, melynek keretében szigetelésre, nyílászárók cseréjére, használatimelegvíz-rendszer és fűtésrendszer korszerűsítésére is van lehetőség.

A résztvevőknek 1 millió forint önrészt kell biztosítaniuk, míg a maradék összeg vissza nem térítendő támogatásként vagy kedvezményes hitel formájában lesz elérhető, melynek aránya a jövedelemtől és a járás fejlettségétől függ.

A támogatás visszafizetése 8 év alatt történik, és meglehetősen nagylelkű a törlesztés is: a havi törlesztőrészlet 25-36 ezer forint közötti összeg lesz.

Az energetikai beruházásnak legalább 30 százalékos energiamegtakarítást kell eredményeznie a felújítás után, amit energetikai tanúsítványokkal kell igazolni a beruházás előtt és után is.

A program csak azokra az 1990 előtt épült családi házakra vonatkozik, melyek rá vannak csatlakoztatva a vezetékes gázhálózatra - ilyenből azért meglehetősen sok található az országban.

A részletekről társadalmi egyeztetés keretében döntenek majd, és a kormány tervei szerint június elejétől lesz lehetőség pályázni a programra, melyet a RePower nevű európai uniós forrásból finanszíroznak majd. A kormány mintegy 20 ezer családi ház felújítását várja a program keretében.

forrás: Femina

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás