promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ugyanúgy éreznek mint az ember? Több száz év után derült fény az elefántok féltve őrzött titkára
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ezt sokan nem gondolták volna az elefántokról.

Vannak olyan emberi szokások, melyekről egyáltalán nem feltételeznénk, hogy akár az állatok is képesek lehetnek rá, ám egy friss kutatásban most hatalmas felfedezést tettek ennek kapcsán.

Kiderült ugyanis, hogy az ázsiai elefántok eltemetik, sőt hangosan gyászolják elpusztult kicsinyeiket. A kutatók megfigyelték, hogy az elefántok ormányuknál vagy lábuknál fogva vitték a kimúlt utódokat a megfelelő, emberektől távoli helyszínre, ahol lábukkal felfelé temették el őket 

2022 szeptembere és 2023 októbere között a kutatók öt különböző borjútemetési esetet figyeltek meg India bengáli régiójának északi részén. Ezt követően pedig fényképek és helyszíni jegyzetek segítségével részletezték az elefántok viselkedését a szertartás során.

Az eredmények pedig egy igen szokatlan rituálét tártak fel, bár azt a kutatók hangsúlyozzák, hogy ezt nem szabad általánosítani.

A tetemeket abnormálisan fekvő helyzetben temették el, függetlenül a borjú halálának okaitól

- írja a kutató csapat tanulmányában, megjegyezve, hogy mindegyiknek különböző halálozási okai voltak, de egyikben sem játszott közre ember. 

A csorda minden esetben a törzsüknél és/vagy lábuknál fogva cipelte az elhullott borjakat, és addig barangoltak velük, amíg meg nem találták a „megfelelő” helyet a temetéshez, távol az embertől. 

A halott állat elföldelésében pedig nemcsak az anya, hanem a csorda többi tagja is részt vesz, amely bizonyíthatja, hogy erős társas kapcsolatok állnak fent az elefántok között.

 

Megfigyeltük a különböző csordatagok erőfeszítéseit a lábnyomukon keresztül a tetem felett/körüli talaj kiegyenlítésében – alátámasztva a társadalmi kötődések hipotézisét

– írják a szerzők, akiknek egy alkalommal azt is sikerült megfigyelniük, hogy a temetés után a csorda tagjai a sír körül maradtak és hangos trombitálásba, valamint üvöltésbe kezdtek. Az elefántok akár 40 percen keresztül is a temetkezési helyek mellett maradnak, miután eltemették az elhullott kicsinyeket.

A kutatásból az is kiderül, hogy az olyan sírokat, amelyekbe kisborjakat temettek, soha többé nem közelítik meg, sőt kifejezetten kerülik az elefántok.

Forrás: IFLScience / 24.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás