promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gigantikus lépésre szánta rá magát a Lidl és a Tesco, közösen orvosolnák ezt a hónapok óta húzódó problémát
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Forradalmi akcióra szánták el magukat a legnagyobb boltláncok a helyzet megoldása érdekében.​

Nagyon úgy tűnik a legnagyobb bolt láncoknak, köztük a hazánkban is népszerű Lidl-nek és a Tesconak elege lett abból, hogy 2023 ősze óta akadályozzák a Vörös-tengeren folyó hajózást a jemeni lázadók, ezért fontos lépésre szánták el magukat.

 Az Európába való szállítás már régóta problémát okoz így az európai kiskereskedők szövetsége (Ecommerce) ugyanis nemrégiben felszólította az Európai Uniót és annak tagállamait, hogy oldják meg a Vörös-tengeren kialakult szállítási válságot, de gyorsan. A szervezet a belga külügyminiszternek címezte erről szóló levelét, mert 2024 első felében Belgium látja el az EU elnökségének tisztségét.

A kiskereskedők szövetség szerint máris látszanak a káros következményei annak, hogy a jemenilázadók drón- és rakétatámadásai miatt a konténerszállító hajók Arfika megkerülésére kényszerülnek, ezzel ugyanis két-három héttel hosszabbodik meg a szállítási idő Ázsiából Európába, ami nehézkessé teszi az beszállítói láncok működését. Nem mellesleg növeli a költségeket, ami megakaszthatja a fogyasztói infláció csökkenő trendjét Európában.

Az Ecommerce levelében egészen pontosan így fogalmaznak a válság kapcsán:

további költségeket adhat hozzá a már így is magas európai megélhetési kiadásokhoz

A Privátbankár cikke szerint a figyelmeztetés súlyát jelzi, hogy az Ecommerce-ben a legnagyobb európai áruházláncok képviseltetik magukat, köztük az Ahold, a Delhaize, a Carrefour, a Lidl, az M&S, a Tesco, a H&M, az Inditex és a Primark.

Összességében egyébként az mondható el, hogy a kiskereskedők azt várják az EU-tól, hogy határozott összehangolt intézkedésekkel mielőbb biztosítsa a hajózás biztonságát a Vörös-tenger–Szuezi-csatorna útvonalon.

Szakértők szerint azonban a válság hónapokig, sőt akár egy egész éven át elhúzódhat, részben ezért lenne szükség a hajók biztonságának garantálására. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás