promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így néznek ki az andoki repülőgép-katasztrófa túlélői 50 évvel azután, hogy 72 napot éltek túl a zord hegylánc fogságában
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Több mint 50 évvel a történtek után is minden évben találkoznak egymással az andoki repülőgép-katasztrófa túlélői.

Több mint fél évszázaddal azután, hogy repülőgépük lezuhant az Andokban, az uruguayi rögbicsapat túlélői, akik kannibalizmushoz is folyamodtak az életben maradásért, a megtalálásuk évfordulóján 2023 december 22-én is Uruguayban gyűltek össze, ahogy azóta minden évben, hogy megemlékezzenek szörnyű megpróbáltatásaikról. Történetük az egész világon elterjedt, ők 16-an ugyanis 72 napot éltek túl rendkívüli körülmények között, úgy hogy saját halott társaik testét is el kellett elfogyasztaniuk a túlélésért.

Az esemény azóta „Az Andok csodája” néven ismert, a legismertebb filmet a történetről pedig Frank Marshall készítette egy dokumentumfilmben, nemrégiben pedig a Netflix, A hó társadalma című filmjében mutatták meg a nem mindennapi történetet, egészen profi módon, egy nagyon igényes alkotást létrehozva.

A filmmel alábbi cikkünkben bővebben is foglalkoztunk:

A 16 túlélő megmentése óta eltelt már több mint 50 év, így jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon mi történt velük azóta, és hogyan néznek ki most. 

A szörnyű katasztrófa túlélői név szerint a következő fiatalemberek voltak: Fernando Parrado (Nando), Roberto Canessa (Musculo), Antonio Vizintín (Tintin), Alfredo Delgado (Pancho), Ramón Sabella (Moncho), Eduardo Strauch, Daniel Fernandéz, Adolfo Strauch (Fito), Alvaro Mangino, Pedro Algorta, Javier Methol, Roy Harley, Gustavo Zerbino, Roberto Francois (Bobby), Carlos Páez Rodriguez (Carlitos) és José Inciarte (Coche). 

A túlélők hazatérésük után bocsánatot kértek az elhunytak családtagjaitól a történtekért, de miután már az is csodaszámba ment, hogy ők 16-an túlélték a megpróbáltatásokat, mindenki megbocsátott nekik.

Az elmúlt több mint 50 évben minden csapattagnak máshogy alakult a sorsa, van valami azonban négy túlélőben teljesen azonos.

Fernando Parrado, Carlos Páez Rodríguez, Roberto Canessa és Javier Methol is azt az utat választotta, hogy másoknak próbál segíteni azáltal, hogy elmondja, mi történt vele azalatt a keserves hetvenkét nap alatt. Ők pedig a mai napig ezzel foglalkoznak.

A kannibalizmus tabuja miatt egyébként Hollywood 1993-ig várt, hogy filmre vigye az eseményeket. A tragédiát Frank Marshall nagy hitelességgel és a szemtanuk iránti tisztelettel filmesítette meg, Életben maradtak (Alive) címmel. Néhány túlélő, pedig köztük Nando Parrado is, tanácsadóként működött közre a forgatás során. sőt írt egy könyvet Milagro en los Andes(wd) címmel. 

A 16 túlélő pedig a mai napi összetart, hiszen ez a tragédia örökre összeköti őket, amíg élnek, így minden év december 22-én, a mentés megkezdésének napján találkoznak egymással minden évben.

De hogy hogy néztek ki egykor és hogy néznek ki most a túlélők, azt az alábbi fotókon megnézheted!

Ezeken a fotókon az 1972-es megtalálásuk előtti pillanatokban láthatók a túlélők:

Az alábbi fotón pedig a 16 túlélő közül hárman láthatók, A hó társadalma című film premierjén, 2023 szeptemberében. Ők név szerint Carlos Paez, Nando Parrado és Roberto Canessa.

Forrás: New York Post / Wikipédia / WMN

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás