promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Átverte a börtönőrt, törvényt módosítottak: több száz rab szívta meg a vicceskedő halálraítált utolsó kívánságát
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az egész állam egy emberként háborodott fel, nincs esély arra, hogy megenyhüljenek.

A halálbüntetés kérdése egyike az egyik legvitatottabb jogi intézkedéseknek. Az emberiség történelme során szinte mindig ismert volt, és alkalmazták is, azonban a demokratikus rendszerek megszületésével igencsak háttérbe szorult, bár amikor bemutatták az első Csillagok háborúja filmet, Franciaországban még abban az évben kivégeztek valakit guillotine-al.

Magyarországon is alkalmazták, 1945 előtt is, és természetesen a kommunista diktatúra is igényt tartott a büntetési formára - a rendszerváltással azonban a halálbüntetés intézménye is megszűnt. 

Európában már nem csak Magyarországon, de a kontinens nagyon nagy részén szintén nem a jogrend része - az egyetlen európai állam, ahol még érvényben van a gyakorlat, az Fehéroroszország. Bár időről-időre a hazai közbeszédben is felmerül a halálbüntetés visszaállításának kérdése (adott esetben vezető politikusok is szólaltak már meg az ügyben), nem árt tudni, hogy ez Európai Unió alkotmánya tiltja a halálbüntetést - EU-s tagállamban lehetetlen a büntetési forma bevezetése, akármelyik politikus akármit mond.

Egészen más a helyzet a tengerentúlon - és amikor tengerentúlt mondunk, nem Kanadára gondolunk, hanem az Egyesült Államokra, ahol a mai napig 27 államban (Alabama, Arizona, Arkansas, California, Florida, Georgia, Idaho, Indiana, Kansas, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, North Carolina, Ohio, Oklahoma, Oregon, Pennsylvania, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, Utah és Wyoming) van érvényben a büntetési forma.

Az egyik állam gyakorlata a kérdésben jelentősen különbözik a többitől: ez az állam nem más, mint a legnagyobb területű, Lone Star (magányos csillag) becenevű Texas. Amiben Texas más, mint a többi, az az utolsó vacsorához kapcsolódó szokás: Texasban egész egyszerűen nincs ilyen, egy 2011-es eset óta.

Egy Lawrence Russell Brewer nevű halálraítélt férfi tehet róla, hogy ez így alakult. A férfit súlyos gyilkosságért ítélték el, és az utolsó vacsora jogán igen komoly rendelést adott le: a férfi kívánsága sült csirke steak, egy tripla húsos baconos sajtburger, sült okra, egy font barbecue, három fajitas, egy húsimádó pizza, egy korsó fagylalt és egy tábla mogyoróvajas karamella zúzott mogyoróval volt.

A börtön teljesítette a rendelést, majd amikor felkínálták a férfinek, ő közölte, hogy nem éhes, és hozzá se nyúlt. Az eset hamar a helyi vezetés fülébe jutott, és mindössze pár órán belül a helyi büntetésjogi minisztérium elnöke ki is vezette a gyakorlatot - azóta Texasban egyetlen halálraítélt sem kapott utolsó vacsorát.

@robidry

Ezért nincs Texasban utolsó vacsora #magyar #érdekesség #érdekességek #nagyobb #történet

eredeti hang – Robidry - Robidry

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás