promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
900 napja köröz egy katonai űrhajó felettünk, az USA titkolja, mi célból
Borítókép:  Illusztráció / Pixabay
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az amerikai hadsereg személyzet nélküli kis méretű űrrepülőgépe rekordott döntött, jelenleg több mint 900 napja köröz a fejünk fölött. A korábbi rekord 780 nap volt, és úgy tűnik, nem mostanában ér földet az X-37B névre keresztelt űrjárgány.

Az Űrhadosztály űrrepülőgépének küldetése döbbenetes, de 2020. május 17-én kezdődött el, amikor felszállt a sikló a Cape Canaveralról. Az eddigi rekordot egyébként a légierő tarotta a repülőgéppel, most azonban bőségesen megdőlni látszik az a bizonyos 780 nap.

A leghátborzongatóbb része a missziónak, hogy teljes egészében titkos, szinte semmit nem tudni róla. Léteznek azonban elméletek, hogy mi keresnivalója lehet az űrrepülőnek fölöttünk: egyesek szerint a megfigyelőrendszereket tesztelik, mások szerint a műholdak alacsonyabb pályára való álltásával kísérleteznek az amerikaiak. 

Forrás: taskandpurpose.com - Íme, a X-37B nevezetű űrrepülőgép.

„A küldetés több fontos kísérletnek ad majd otthont, mint bármelyik hasonló, korábbi repülés, beleértve a NASA kísérleteit is. A környezeti térsugárzás reakcióját, illetve a napenergia rádiófrekvenciás mikrohullámú energiájának a Földre történő továbbítását is vizsgáljuk majd"

– szólt 2020 májusában Barbara Barrett, a légierő akkori titkára, azonban a űrrepülő pontos céljait titkosan kezelik.

Az X-37B-t lítium-ion akkumulátorok táplálják, a legelső repülés 2010-ben 224 napig tartott, ezt követően egyre növelték a keringési képességének élettartamát. A személyzet nélküli űrjárművek koronázatlan királya az USA, habár Kína is rendelkezik saját, kisebb méretű űrhajóval, amely jelenleg is keringő pályán van. 

Egyelőre nem tudni, az Űrhadosztály küldetése mikor ér véget, a misszió után talán többet is megtudhatunk a rejtélyes űrrepülőgép valódi céljairól.

[[cikk1]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás