promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fény derült az egészséges élet titkára, sokkal egyszerűbb mint gondolnád
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy friss tanulmányban felfedték, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy teljes életünkben egészségesek maradjunk.​

Napi legalább három óra fizikai aktivitás, legyen szó sétálásról, táncolásról vagy akár takarításról, ötször hatékonyabb lehet az egészségesünk megőrzése érdekében - figyelmeztetnek egy új tanulmányban.

Amikor például a szívünk egészségének megőrzéséről van szó, a szakemberek szerint nem az a lényeg, hogy konkrétan mit teszünk ennek érdekében, hanem az, hogy azt milyen gyakran és milyen intenzitással tesszük.

A szakértők szerint egészségünk megőrzése érdekében az embereknek minden nap legalább három órát kell mozogniuk, még akkor is, ha az csak egy enyhe séta.

Egy fiatalokon végzett nagyszabású tanulmány ugyanis most kimutatta, hogy az ülve, szinte mozdulatlanul töltött idő kétharmadára emelheti a koleszterinszintet felnőttként, ami komoly szívproblémákhoz vezethet. Azonban a rendszeres könnyű fizikai tevékenység – például a séta, a házimunkák és a tánc – teljesen visszafordíthatja ennek a kockázatát.

Dr. Andrew Agbaje, az angliai Exeter egyetemének munkatársa elmondta, hogy a kutatásukban arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy valójában a könnyű fizikai aktivitás a kulcsa az egészségünknek és itt az ideje, hogy az emberek elengedjék a napi egy óra intenzív testmozgás gyakorlatát és ehelyett válasszák inkább a napi három óra könnyebb fizikai tevékenységet. Szerintük ugyanis ez az ellenszere az ülőmunka katasztrofális hatásainak.

A Children of the 90s elnevezésű tanulmány 792 gyermeket követett nyomon 11 éves koruktól egészen 24 éves korukig. Ez idő alatt úgynevezett gyorsulásmérőket használtak az ülőmunka, a könnyű fizikai aktivitás és a közepestől az erőteljes fizikai aktivitás szintjének felméréséréhez. Ebből derült ki, hogy a könnyű fizikai aktivitás akár ötször hatékonyabb volt az egészséges szív és a gyulladások csökkentésében az intenzív testmozgással ellentétben.

Dr. Agbaje ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy itt az ideje annak, hogy az egészségügyi döntéshozók világszerte gyermekkoruktól kezdve ösztönözzék a könnyű fizikai tevékenységben való részvételt a fiatalok körében. A friss kutatás alapján tehát lassan nekünk is érdemes elgondolkodni azon, hogyan iktassuk be életünkbe ezt a napi 3 óra nem túl megterhelő testmozgást, már ha eddig nem tettük meg.

Forrás: Mirror

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás