promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
 Stresszes vagy kedvetlen vagy? Íme pár szuper módszer pszichológusoktól, amivel javíthatod a mentális egészségedet /Második rész
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mentális egészségünk és érzelmi jólétünk fontos alkotóelemei általános egészségi állapotunknak. 

A mentális és érzelmi egészség javítása ötödik lépés

Tanuld meg azonosítani és kezelni a kiváltó okokat. Minden érzelemnek más kiváltó oka van. A tiédnek lehet bizonyos emberek, helyzetek vagy helyek. Ahhoz, hogy megbirkózz a kiváltó tényezőkkel, szánj egy kis időt arra, hogy rájöjj, mik azok, és dolgozz ki tervet, hogyan kezeld őket.

Például, ha szorongsz, amikor a nővéred közelében tartózkodsz, ő egy kiváltó ok lehet számodra. Ezért kidolgozhatsz egy tervet, hogy megbirkózz az érzéssel, amikor a közelében vagy.

Információgyűjtés. Ne hallgass azokra, akik szerint a mentális egészségügyi problémák valahogy nem „valódi” problémák. A mentális és érzelmi egészséged ugyanolyan fontos, mint a fizikai egészséged. Szánj egy kis időt arra, hogy megismerd mentális egészséged fontosságát.

Irány a könyvtár.Keress néhány könyvet, ami a mentális egészséged megfelelő fejlesztését szolgálja.

Kutass különféle módszereket érzelmi jólétednek javítására. Például keress fel egy jógastúdiót, hiszen orvosilag is bizonyított a jóga pozitív egészségügyi hatása.

Mentális és érzelmi egészség javítása hetedik lépés

Érezd jól magad. Jó hírek! Szakértők igazolták, hogy bármilyen szórakoztató játék jót tesz mentális egészségünk számára. A hangulatunk javításának nagyszerű módja, ha időt szakítunk valami szórakoztató tevékenységre. Keress lehetőségeket arra, hogy jól érezd magad.

Szervezz játékestet. Hívd meg barátaidat egy nagy társasjáték vagy kártya estre. Irány a park. A hintázás a felnőttek számára ugyanolyan szórakoztató, mint a gyerekeknek.

Viccelődj! Próbálj ki valami olyan egyszerűt dolgot, mint azt mondani: "Gyönyörű az idő, nem igaz?" miközben felhőszakadás közben éppen a buszra vársz. Lehet, hogy nem eredeti, de a viccelődés javíthatja a hangulatodat, még akkor is, ha kis esetlen az elején.

A mentális és érzelmi egészség javítása nyolcadik lépés

Légy kreatív. Próbálj kapcsolatba lépni a művészi oldaladdal. A kreatív tevékenység terápiás erővel bír, és hangulatjavítóként is szolgál. Tekintsd a tervkészítést pihentető tevékenységnek. Menj el egy művészeti órára. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy új barátokat szerezz.

Vegyél egy festőkészletet. Nem a gyerekek az egyetlenek, akik élvezik a festést. Felnőtt kifestőkönyvek segíthetnek ellazulni és kikapcsolódni. Hallgass zenét, vagy tanulj meg hangszeren játszani.

A mentális és érzelmi egészség javítása kilencedik lépés.

Önkéntesség. A mások megsegítése nagyszerű módja annak, hogy jól érezd magad. Az önkéntesség javíthatja a hangulatod és javíthatja az érzelmi stabilitásodat. Ráadásul fontos, hogy segíts másokon. Ez egy win-win helyzet. Válassz valamit, ami érdekel. Például, ha szereted az állatokat, fontold meg, hogy önkénteskedj egy helyi állatmenhelyen. Az önkéntesség új emberek megismerésének módja is lehet. Akár új barátokra is szert tehetsz!

A mentális és érzelmi egészség javítása tizedik lépés

Tölts időt a szabadban. A természet természetes hangulatjavító. A szabadban való tartózkodás segíthet lelassulni és ellazulni, ami nagyszerű a mentális egészségednek. Ügyelj rá, hogy gyakran menj a természetbe.

Tarts szünetet a munkában. Ahelyett, hogy az íróasztalodnál ennél, menj ki egy közeli parkba ebédelni.

Menj felfedezni. Nézd meg a közeli parkokat, és indulj el egy kirándulásra. Kérd meg egy barátodat, hogy csatlakozzon hozzád egy kerékpártúrára.

A mentális és érzelmi egészség javítása tizenegyedik lépés

Tanulj meg meditálni. A meditáció nagyszerű módja a stressz és a feszültség csökkentésének. Építsd be a meditációt a napi rutinodba.  Ha nem állsz készen arra, hogy naponta meditálj, kezd heti két-három rövid alkalom beiktatásával. Lehetnek rövidek is, még egy 5 perces meditáció is hasznos az egészség szempontjából.

Tölts le egy alkalmazást, amely vezetett meditációkat tartalmaz. 

A reggel és az éjszaka is remek alkalom a meditációra. Ügyeljen arra, hogy egy csendes helyet válassz, és viselj kényelmes ruhát.

Próbáld kitisztítani az elméd, íme egy YouTube videó meditációhoz:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás