promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezt a fűszert jobb ha kihagyod a karácsonyi menüből, mert 165-szörösére növekedett az ára
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Brutálisan megdrágultak a magyar termékek árai az elmúlt több mint 20 évben.

A Hiflylabs nevű magyar adattanácsadó cég készített egy felmérést arról, hogy mely termékek drágultak meg a legjobban Magyarországon 1995 óta. Az összehasonlításhoz a KSH novemberi adatait vették figyelembe.

Ez alapján kiderült, hogy a legjobban egy fűszer drágult meg hazánkban az elmúlt évtizedekben. Míg ugyanis 1995-ben 51 forint volt egy kiló fűszerpaprika, most átlagosan 8430 forintot fizetünk ennyiért, ami 165-szörös áremelkedést jelent. De e mellett nagyot drágult még például az állatkerti belépő is, ami 64-szer többe kerül valamint a diszperziós beltéri falfesték, amelynél 35-szörös áremelkedés tapasztalható.

Ezekkel a termékekkel ellentétben kevésbé drágult például a porzsák nélküli porszívóé, amiért 1995-ben 16 640 forintot kellett fizetni, idén októberben pedig 35 190 forintba került átlagosan. Ez a kétszeresnél egy kicsivel nagyobb áremelkedést jelent. Ezután 2,4-szeres drágulással a 1,5 literes szénsavas ásványvíz következik, majd az olajtöltésű villamos radiátornak és az analóg női kvarcóra 2,6-szoros áremelkedéssel.

A felmérésből kiderült még az is, hogy az elmúlt közel három évtizedben a szolgáltatások drágultak leginkább: ezeknél 15-szörös volt a drágulás mértéke, míg a ruházati termékeknél csak 4,6-szeres. Utóbbi egyébként nagyrészt az olcsó áruimportnak és a fast fashion elterjedésének köszönhető, a szolgáltatásoknál azonban ezzel szemben egyre inkább tudásintenzív munkaerőre van szükség, aminek viszont jóval magasabbak a költségei.

Az adatokkal kapcsolatban a Telex beszámolója szerint még annyit érdemes megjegyezni, hogy ezek az adatok nem szűrik meg például az egyes termékeknél bekövetkezett minőségi változásokat. 1995-ben ugyanis hiába volt például csak 50 forint egy állatkerti belépő a gyerekek számára, most sokkal többet kapunk a 3200 forintos belépőért cserébe, mint akkor

Az infláció Magyarországon elképesztő méreteket öltött az elmúlt években, ami kapcsán az ATV Híradó is készített egy riportot nemrégiben. Ezt alább tekintheted meg!