promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Havi 2 milliós álomfizetés egyszerű munkáért, minden magyart tárt karokkal várnak, most ragadd meg a lehetőséget
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem vagy megelégedve a magyar bérekkel? A kerítés sehol sincs mézeskalácsból, de azért nem is egy szögesdrót.

A magyarok számára vonzó lehetőségnek tűnik az osztrák téli szezonban való munkavállalás a turisztikai szektorban, de a hiányzó munkaerő és a magas bérek mögött rejlő tényezők alapos megfontolást igényelnek. A legfrissebb adatok szerint Ausztriában mintegy 21 500 fős hiány van a turisztikai szektorban, ami a szezonális munka iránti kereslet és a munkavállalók elmaradása miatt jött létre.

A bérekről szólva, az osztrák téli szezonban dolgozóknak igen vonzó lehetőségek állnak rendelkezésre.

A fizetések eléri akár a 4000-5000 eurót is, különösen, ha a borravalót is figyelembe vesszük. Azonban fontos megjegyezni, hogy a szállás és az élelmiszer árai nem sokkal magasabbak, mint Magyarországon. 

A szállás jellemzően havi 500-600 euró, de vannak olyan munkáltatók, akik kedvezőbb összegért vagy akár ingyen is biztosítanak szállást.

A szakértők rámutatnak arra, hogy a munkavállalók számára megfelelő megtakarítás szükséges, különösen annak érdekében, hogy fedezni lehessen egy esetleges hazaút költségeit.

A szállásadók gyakran a próbaidő alatt bocsátják el az embereket, és ebben az esetben azonnal el kell hagyniuk a szállást. Az előzetes tájékozódás és az átgondolt megtakarítás kulcsfontosságú, hogy ne érje váratlan nehézség a munkavállalókat.

A munkajogi aspektusokra is kiemelten ügyelni kell. Az alaposan áttekintett munkaszerződés mellett fontos, hogy a munkavállalók tisztában legyenek az osztrák biztosítási rendszerrel, valamint az ágazati kollektív szerződésekkel és bértáblákkal. Ha például osztrák munkaközvetítőn keresztül találunk munkát, az nem számít bele a magyarországi tb biztosításba.

A szakértők figyelmeztetnek arra, hogy a szociális juttatások Ausztriában nem mindig járnak, és a munkavállalóknak különös tekintettel kell lenniük az esetleges egészségügyi kockázatokra és az esetleges munkahelyi problémákra. A szociális élet és a munka közötti egyensúly fenntartása is kihívást jelenthet, sőt, talán ez a legnehezebb tényező.

Azt is fontos kiemelni, hogy a téli szezonmunkák nem mindenkinek megfelelők. A kemény munka mellett a szociális kapcsolatok szűkössége is terhelheti a munkavállalókat. A szezonális munka mellett döntőknek érdemes alaposan megfontolniuk, hogy milyen elvárásaik és terveik vannak az osztrák téli szezonban, és mennyire készek szembenézni a kihívásokkal.

Forrás: Pénzcentrum

Ha egy munkavállaló személyes tapasztalatai is érdekelnek, a Pénzcentrum cikke mellett javasoljuk ennek a videónak a megtekintését:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás